fbpx

COMUNICAT DE PRESĂ 
 

GTC investește peste 70.000 euro în cele cinci proiecte din București, în contextul COVID-19

  • Investiția vizează suplimentarea măsurilor de siguranță și prevenirea răspândirii SARS-COV-2, în contextul post stare de urgență 
  • Sfârșitul erei spațiilor deschise și revenirea la mici birouri departamentale pare să fie viitorul în clădirile de birouri
  • În prezent, grupul GTC are în derulare, pe segmentul clădirilor de birouri, un proiect în România și alte patru în capitalele Bulgariei, Croației, Serbiei și Ungariei
  • Profitul net la nivel de grup s-a situat la 75 milioane euro, la finele lui 2019
  • Lone Star, acționarul majoritar al GTC, a încheiat în aprilie 2020 o tranzacție prin care și-a vândut întreaga participație investitorului maghiar OPTIMUM VENTURES

București, 9 iunie 2020. Dezvoltatorul imobiliar GTC, activ în șase țări, a alocat un buget de peste 70.000 de euro pentru cele cinci proiecte pe care le deține în București, în contextul măsurilor dispuse de autorități și de comun acord cu chiriașii, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Investițiile vor continua pe termen mediu și lung și vor viza măsuri suplimentare de siguranță și confort în clădiri.

„Este posibil ca spațiile de birouri să fie reconfigurate de către chiriași, astfel încât să îndeplinească normele impuse de autorități. Noi am făcut deja schimbări în zonele comune ale clădirilor, pentru a asigura o minimă distanțare socială. Pe viitor, vom implementa toate măsurile generate de noul context post Covid. Acestea includ ajustări ale căilor de acces în clădiri, în așa fel încât să asigurăm fluxuri separate de intrare și ieșire și un control mai strict al vizitatorilor și al curierilor, precum și creșterea cererii de locuri de parcare, pentru că tot mai mulți angajați vor prefera, cel puțin în perioada imediat următoare, să vină cu mașinile personale la birou, în detrimentul mijloacelor de transport în comun. În prezent, este dificil să estimăm valoarea totală a investițiilor pe care le vom face în următoarele 18 luni, pentru adaptarea la noul context al spațiilor de birouri, atât cele din proiectele finalizate cât și cele din clădirile în curs de dezvoltare. Este posibil să asistăm și la o scădere a costurilor de construcție, în funcție de evoluția pieței forței de muncă și a prețului materiilor prime”, a sintetizat Bogdan Jigman, Director General al GTC România.

Reprezentanții GTC România consideră că, în ceea ce privește configurația proiectelor de clădiri de birouri care au fost deja demarate înainte de declanșarea pandemiei, nu vor avea loc schimbări semnificative. „Majoritatea sunt clădiri de clasă A, ceea ce înseamnă că sunt proiectate să aibă suprafață generoasă pentru spațiile de birouri, astfel că viitorilor chiriași nu le va fi dificil să opteze pentru compartimentări diferite față de ceea ce aveau planificat. Așadar, schimbările vor interveni doar în modul în care companiile vor organiza spațiile pentru fiecare angajat în parte. De asemenea, cred că acesta poate fi sfârșitul erei spațiilor deschise și reapariția micilor birouri, poate nu individuale, ci pe departamente sau echipe”, punctează Bogdan Jigman.

GTC România estimează că va exista o întârziere în ceea ce privește datele de livrare pentru clădirile aflate în stadiu de dezvoltare, deoarece cererea pentru spații de birouri se va modifica în următoarea perioadă. Dezvoltatorii vor investi mai mult în implementarea prevederilor legislative și în asigurarea normelor suplimentare de igienă.

„Este încă devreme pentru a putea prognoza cum se va schimba piața imobiliară, în special din punct de vedere al cererii. Un prim scenariu este că nu vor exista scăderi semnificative, ci chiar o posibilă creștere, deoarece distanțarea socială va genera o nevoie mai mare de spațiu. Desigur, al doilea scenariu presupune o diminuare a nevoii de birouri clasice. Mai mulți analiști anticipează posibilitatea ca peste 20% dintre angajați să muncească în continuare de acasă, deoarece companiile au realizat că aceasta este o opțiune viabilă și mai puțin costisitoare din punctul de vedere al angajatorului. Oricum, pe termen scurt, estimez că cererea nu va fi afectată major”, a conchis Directorul General al GTC România.

În prezent, GTC România are în proprietate și administrează cinci clădiri de birouri, situate în București: Turnurile City Gate, Cascade Office Building, Premium Plaza și Premium Point. Compania are în derulare construcția unui nou complex de birouri, City Rose Park, localizat pe Bulevardul Expoziției, noul business hub din nordul Bucureștiului.

Pe plan internațional, grupul GTC are în construcție clădiri în Budapesta, Belgrad, Sofia și Zagreb. La nivel de grup, profitul net al companiei s-a situat la 75 milioane euro, la sfârșitul lui 2019. Conform estimărilor preliminare, prima jumătate din 2020 este stabilă din punct de vedere a principalilor indicatori financiari.

Despre grupul GTC 

Grupul GTC a fost fondată în 1994, în Polonia, și este o companie publică, listată la bursa din Varșovia și Johannesburg și unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de spații comerciale și de birouri din Europa Centrală și de Sud-Est, activă în șase țări: Polonia, România, Ungaria, Croația, Serbia și Bulgaria. Grupul GTC  are un portofoliu de proiecte evaluat la aproape 2,3 miliarde euro, care numără 46 de clădiri și 1.300.000 mp.

GTC România, parte a grupului GTC, a fost fondată în 1999 și a devenit unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari pe plan local, cu un portofoliu format de-a lungul vremii atât din clădiri de birouri, cât și din centre comerciale și ansambluri rezidențiale, situate în București și în țară.

Compania a dezvoltat și vândut clădirile emblematice de birouri America House și Europe House, amplasate în centrul capitalei, centrele comerciale marca Galleria (Arad, Buzău, Piatra Neamț, Suceava) și  ansamblurile rezidențiale FeliCity și Rose Garden din București. Printre proiectele GTC, actualmente deținute de companie, se numără: complexul de birouri City Gate (primul proiect de birouri funcțional, din București care a obținut certificare LEED GOLD în anul 2013), Premium Plaza, Cascade, City Rose Park, Premium Point. Viziunea GTC România este centrată pe sustenabilitatea construcțiilor și pe transformarea modului în care clădirile sunt proiectate, dezvoltate și administrate, astfel încât să contribuie la crearea unui mediu sănătos și la creșterea calității vieții. Vă rugăm să vizitați site-ul nostru la www.gtcromania.ro.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau