fbpx

Singurul studiu privind injectarea hidrogenului în rețelele de transport și distribuție gaze din România, realizat de Asociația Energia Inteligentă și prezentat publicului pe data de 18 mai 2021, a arătat în mod explicit faptul ca o Românie cu energie verde preponderentă, se poate realiza folosind hidrogenul ca Vector al Energiei.

Folosirea hidrogenului în acest rol adduce reduceri asupra facturilor la consumatorul final și face posibil acest deziderat. O abordare greșită, vizibilă astăzi în România, de a plasa hidrogenul ca și combustibilul exclusiv al viitorului este o abordare greșită care poate aduce costuri de până la 5 ori mai mari la nivelul consumatorului final.

Studiul prezintă pașii necesari unei Foi de parcurs a implementării hidrogenului ca vector și integrator al energiei:

0. Momentul zero (care a fost depășit odată cu realizare Studiului Hidrogenul un nou capitol al energei

  • știm că se va putea face cu Hidrogenul ca să devina un Vector al Energiei în România,
  • știm cu cine se poate face cu Hidrogenul ca să devina un Vector al Energiei în România,
  • știm unde și ce s-a făcut cu Hidrogenul ca să devina un Vector al Energiei în România.

1. Poziționarea urgentă a autorităților, după:

  • consultarea stakeholderilor,
  • analiza amănunțită a (fezabilității) scenariilor propuse de Asociația Energia Inteligentă,
  • varianta cea mai plauzibilă.

2. Măsuri de implementare:

  • tehnică,
  • legislativă (în special reglementare),
  • cercetare-dezvoltare-inovare.
  • Dezvoltarea de proiecte pilot

În cadrul studiului s-a prezentat o construcție a infrastructurii de hidrogen pentru România, cu soluții cuprinse între următoarele patru scenarii de dezvoltare a acesteia:

(1) conversia actualei infrastructuri de gaze naturale, astfel încât rețeaua să fie utilizată pentru amestecuri ale acestora cu hidrogenul, ceea ce înseamnă, practic, transportul unui mix de hidrogen și gaze naturale;

(2) reconversia treptată a actualei rețele de transport și distribuție gaze naturale, astfel ca în cele din urmă să putem transporta doar hidrogen, 100%;

(3) conversia parțială doar a anumitor subsisteme de transport sau distibuție – aici putem avea ambele variante, subsisteme cu amestecuri de hidrogen și gaze naturale, sau microrețele cu hidrogen 100%; și

(4) realizarea unor sisteme complet noi, independente de actuala infrastructură de gaze naturale.

Hidrogenul este șansa ca România să aibă preponderent energie verde în viitor, și asta se va realiza doar dacă acțiunea este trecută din planul superficial al abordării din present, într-un plan profund professional.

Asociația Energia Inteligentă (AEI) reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice. Membrii săi militează pentru creșterea transparenței în piața de energie din România, pentru eficientizarea consumului de energie în toate sectoarele de activitate și pentru folosirea responsabilă a tuturor resurselor.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau