fbpx

Tranzacțiile imobiliare au crescut cu 41%, în vreme ce prețurile s-au mărit doar cu 7%. Ba chiar în România avem cele mai mici prețuri din zonă. Cifrele ar arăta că este un moment în care achiziția de case este în trend. Dar este oare adevărat?

Rețineți așa: cel mai mare dușman, fie că vreți să vă luati o casă sau un credit, fie că vreți să plecați în vacanță, este inflația.

Ce înseamnă asta? Că valoarea banului se diminuează. Și nu e vorba că nu avem suficienți bani în piață, din contra, sunt chiar prea mulți și de aceea valoarea lor a scăzut. Dacă nu s-ar întâmpla așa, inflația ar lua-o din loc.  Vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă am avea bani la discreție? Câte dezechilibre s-ar produce? Ar dispărea practic valoarea lor, iar societatea nu ar putea face față tuturor cererilor.

Masa monetară pusă în circulație trebuie să corespundă cantității bunurilor și serviciilor aflate pe piață. Adică nu poți avea un salariu mai mare decât bunurile și serviciile pe care le produci. Altfel, cum spuneam, a doua zi după salariu o să golești magazinele. Dar cererea ridicată o să ridice prețurile. Evident, tu o să vrei un salariu mai mare ca să poți cumpăra la prețurile crescute. Și uite așa rezultă o spirală a inflației.

În ultimii ani, în toată lumea s-au aruncat banii în piață, într-o perioadă în care nu s-a produs. Și acum plătim.

De ce la noi este dublă inflația?

Pentru că România a importat și și-a devalorizat și mai tare banii. Și partea cea mai proastă este că de teama viitoarelor scumpiri și mai mari, facem stocuri. De orice! De material de construcții, de alimente. Problema principală nu este neapărat că ne luăm noi două baxuri de făină să avem în casă, ci că marii retaileri fac stocuri extreme de mari, iar asta înseamnă cerere. Și mărind cererea creștem prețul.

Bun, acum că am lămurit ce se întâmplă cu valoarea banilor, să vedem și dacă este un moment bun sau nu pentru cumpărat locuințe sau și mai mult, dacă e cazul să ne îndatorăm acum cu un credit pentru un imobil. Adevărul este că nu există niciodată un moment potrivit la modul general. Însă, de departe, cel mai sigur plasament, pe termen lung, care poate aduce și bani în plus, rămâne zona imobiliară, pentru că spațiul locativ este limitat, iar noi ne tot înmulțim. Deci cu siguranță prețurile vor crește.

Nu este însă cazul să vă sugrumați acum cu un credit, dacă nu vi-l permiteți, doar de dragul de a face o investiție și apoi să trăiți doar pentru a rambursa.

Ca sfat general, fiți cumpătați și nu vă îndatorați mai mult decât puteți duce.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau