fbpx

Dată fiind amploarea consecințelor încălzirii globale, un subiect de mare actualitate, masterul Studii de Dezvoltare Internațională și Etica Relațiilor Internaționale (SDIERI) din cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea București, propune din acest an un nou pilon, dedicat schimbărilor climatice.

Schimbările climatice au efecte masive de ordin economic, social și ecologic. Chiar dacă, din nefericire, societatea și politicienii nu îi acordă încă atenția cuvenită, este momentul să reflectăm la consecințele pe termen lung ale schimbărilor climatice, precum impactul negativ asupra ecosistemelor, creșterea nivelului oceanului planetar sau intensificarea și creșterea frecvenței fenomenelor meteorologice extreme (incendii de pădure, inundații, secete, furtuni).

Impactul schimbărilor climatice este resimțit mai ales în țările în curs de dezvoltare, cu slabă capacitate economică și instituțională. Astfel, zeci de milioane de oameni ce locuiesc în zonele de coastă ale lumii, în Asia de Sud, în insulele Pacificului, insulele Pacificului sau vestul Africii vor fi dislocate prin creșterea nivelului mării. De asemenea, sistemele de producție a alimentelor vor fi afectate de fenomenele meteo extreme, ceea ce va crea probleme de securitate alimentară și sănătate publică. Se vor intensifica fenomene precum migrația internațională sau conflictele pentru resurse de apă potabilă, explică conf. univ. dr. Radu Dudău, conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie a Universității București și coordonator al acestui program de master.

Apoi, dat fiind impactul de termen lung și foarte lung al schimbărilor climatice, de ordinul deceniilor și secolelor, problematica studiată are, în mod inevitabil, o dimensiune inter-generațională, fiind vorba despre efecte pe care generațiile următoare le vor resimți ca urmare a acțiunilor generațiilor trecute și actuale.

Am introdus un pilon nou în programul SDIERI, dedicat schimbărilor climatice, o temă de mare interes, în special pentru generația tânără. Păstrăm reflecția filosofică și etică, cheie în care vom analiza consecințele schimbărilor climatice și, totodată, menținem studiile de dezvoltare internațională, adică studierea mecanismelor financiare și administrative pentru susținerea dezvoltării țărilor sărace. Așadar, un program multidisciplinar complex, dar unul pe deplin ancorat în realitatea zilelor noastre, declară Radu Dudău.

Program deschis unui spectru larg de absolvenți de licență

Pentru pachetul de cursuri dedicat schimbărilor climatice au fost invitați specialiști externi de reputație. De asemenea, dată fiind natura multidisciplinară a programului, masterul este deschis unui spectru larg de absolvenți de diferite specializări – de la științe naturale și sociale la științe politice, drept, economie, studii culturale, geografie etc.

SDIERI este un program de master aflat la intersecția dintre filosofie, teoria relațiilor internaționale, studii de dezvoltare internațională, globalizare, etica relațiilor internaționale și știința climatică, toate acestea îngemănate într-un concept propriu Facultății de Filosofie. Este, de fapt, și un program despre viitor, în care ne gândim la soluțiile pentru viitor, spune prof. dr. Viorel Vizureanu, Decanul Facultății de Filosofie.

Accesați toată broșura aici!

În plus, notează Radu Dudău, va fi acordată atenție practicii pe care cursanții o vor efectua în instituții precum universități, think-tank-uri, instituții mass-media, institute de cercetare ș.a., astfel încât să fie expuși unui spectru complex de abordări și de cunoștințe.

Mai multe detalii despre masterul Studii de Dezvoltare Internațională și Etica Relațiilor Internaționale (SDIERI) pot fi găsite pe site-ul Facultății de Filosofie (https://filosofie.unibuc.ro/admitere-master/), unde poate fi descărcată și broșura privind conținutul tematic al programului, profesorii care susțin cursurile și prezentarea lor.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau