fbpx

Cum arată meseriile viitorului? Este oare cazul să ne reorientăm profesional, pentru a răspunde noilor cerințe? Da! Desigur, cu nuanțe. Nu toți trebuie să facem asta sau, cel puțin, nu în totalitate. Dar avem nevoie de o nouă versiune a noastră, dacă vrem să contăm și pe viitor în piața muncii.

În primul rând trebuie să știți că vor fi împărțite în două mari categorii: oameni care vor controla tehnologia și oameni care vor fi controlați (cu sensul de ghidați) de tehnologie sau, mai exact, de inteligența artificială.

Bun, acum, să trecem și la câteva exemple concrete ale meseriilor viitorului. (Desigur, ne raportăm la un orizont limitat de timp, de câțiva ani, pentru că dinamica tehnologiei schimbă lucururile din mers foarte repede.)

Pe primul loc regăsim Securitatea cibernetică. Și nici nu e de mirare, având în vedere că aproape toate datele noastre sunt “în nori”, așa că, da, avem nevoie de cât mai mulți specialiști care să asigure protecția unui volum de informații din ce în ce mai mare. Apoi avem partea aceasta de blockchain, care se dezvoltă rapid.

Dacă primele două să zicem că sunt extrem de nișate, venim cu un exemplu accesibil, dar de viitor: Video content. Poate ați observt din ce în ce mai multe clipuri pe rețelele de socializare. Ei bine, statistic, 86% din traficul de pe internet este video. Și, atunci, evident, este un job al viitorului spre care mulți se pot îndrepa. Mai ales tinerii.

Nu vă speriați, totuși, pentru că parte dintre acualele meserii vor rămâne cumva nemuritoare. Sunt un fel de “evergreen-uri”. 🙂

Avem aici, desigur, medicii și partea de geriatrie și îngrijire paleativă, avem avocații/juriștii (oricât de mult ar simplifica digitalizarea meseria aceasta, interpretarea trebuie să rămână tot la om) și mai avem, printre altele, și partea de reparații și mentenanță.

Ideea e așa: cumva meseriile acestea noi trebuie să le luăm în calcul mai mult pentru copiii noștri, mai ales dacă suntem trecuți de 40 și avem “un rost” în viață. 🙂 Adică nu e cazul să reinventăm roata acolo unde ea încă învârte bine.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau