Exploatările de gaze din Marea Neagră reprezintă o resursă importantă pentru România, în contextul tranziției la energia verde, dar și în contextul geopolitic actual.
Noua ediție a emisiunii Noua Economie a abordat Marea Neagră din perspectivă energetică, dar și geopolitică. Dialogul a pus accent pe politicile europene care modelează transformările din domeniul economic și impun schimbări majoare, oportunitățile create de producția ce va începe în anul 2027, dar și pe necesitatea de informare a cetățenilor cu privire la acest proiect și la noile tehnologii ce se vor dezvolta, unele dintre acestea beneficiind de susținerea sectorului de gaze naturale.
Moderatorii Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol, Directorul General al Federației Patronale Petrol și Gaze, i-au avut ca invitați pe Ionuț Purica, Expert în Energie, AREE, Cristian Păun, Prof. Univ. ASE București și Adina Ardeleanu, jurnalist, Financial Intelligence.
IONUȚ PURICA. NOILE TEHNOLOGII – SOLUȚIA PENTRU A SCĂDEA EMISIILE DE CARBON
Suntem într-un context în care simplificăm prea mult lucrurile. Dacă mergem numai pe emisii, înseamnă că decizii de tipul „să oprim cărbunii pentru că emit și sunt poluanți” sunt decizii greșite.
Cea mai mare sursă de poluare la nivel local este transportul. Cum o să funcționeze o economie fără transport? Gândirea logică, corectă, este să nu oprim transportul sau cărbunii, oprim tehnologiile poluante în transport și le înlocuim cu tehnologii nepoluante, măcar local: vehicule electrice, celule de combustibil, deci hidrogen, oprim tehnologiile poluante în cărbune și le înlocuim cu tehnologii care deja se cheamă “clean coal”, cărbune curat, chiar și stocarea CO₂-ului.
CRISTIAN PĂUN. UTILIZAREA OPTIMĂ A GAZELOR ȘI REINDUSTRIALIZAREA ROMÂNIEI
Gazul de la Marea Neagră poate reprezenta factorul care va împinge în față România, dar el poate, de asemenea, reprezenta un fel de blestem. Pentru că dacă noi nu suntem puțin atenți la resursa respectivă și ne limităm doar la o exploata, doar la o extrage și eventual a o da așa cum este ea altora, avem o problemă. Sigur că misiunea companiilor care exploatează gazul de la Marea Neagră este să scoată gazul de acolo, dar în plus de această misiune pe care nu trebuie să o asume ele, ci guvernul și entități private, ar trebui deja să se construiască o industrie pe verticală care să plece de la acest gaz, pentru că a-l da așa cum este e o mare greșeală.
România, în momentul de față, fără gazul de la Marea Neagră, energia produsă din acest gaz, se descurcă cu ce are, la ce industrie NU mai are. O industrializare accelerată ar trebui să preceadă momentul în care primele molecule de gaz încep să vină către țărm.
Proiectul Neptun Deep, un proiect strategic, a cunoscut și opoziție, există un curent populist, patriotard, chiar din zona conspiraționistă. Dar, odată cu preluarea pachetului EXXON MOBILE de către compania ROMGAZ, companie de stat, statul controlează aproximativ 70% din exploatările din Marea Neagră, socotind și celelalte participațiuni. Astfel, s-a anulat orice argument că acest proiect n-ar fi unul românesc, deoarece el este, practic, controlat de statul român în momentul de față.
ADINA ARDELEANU. INFORMAREA CETĂȚENILOR – O RESPONSABILITATE MULTIPLĂ
“Informarea e rolul companiilor, e și rolul nostru în calitate de comunicatori sau oameni de media, e și rolul statului, dar pare așa că e într-un fel rolul tuturor, dar al nimănui punctual. Până la urmă, ne trebuie o igienă personală, să vedem ce e prea bun să fie adevărat sau ce niciodată nu e atât de bun sau atât de rău cum ni se prezintă lucrurile. Trebuie să ne informăm din toate sursele posibile, adică pe un subiect anume, dacă chiar vreau să emit o opinie, chiar trebuie să mă informez. Și un punct foarte bun de plecare este chiar Bursa de Valori București. Vedem cifrele și putem să ne gândim dacă este bine sau dacă este rău.”
Și, pentru că informarea este atât de importantă, inclusiv pentru tranziția energetică, Adina Ardelean ne-a prezentat temele principale de dialog din cadrul Forumului Energiei, ediția 2024, organizat de Financial Intelligence.
„Marea Neagră devine o nouă zonă, dacă vreți, caldă, în contextul geopolitic și de energie. Să nu uităm că preluarea Crimeei nu a însemnat numai o chestiune militară, portul Sevastopol pentru flota militară din Marea Neagră a Federației Ruse, a însemnat și rezervele din zona maritimă din jurul Crimeei, pe care Rusia le poate solicita ca ale ei.”
Ionuț Purica – Expert în Energie, AREE
„Gazul de la Marea Neagră reprezintă o șansă reală pentru România, de a se repoziționa și mai bine în lista țărilor care formează astăzi Piața comună. Doar de noi depinde, mai degrabă de factorul politic, cu precădere, să transformăm această șansă într-una reală sau într-un blestem, care apoi ne va bântui și ne va costa.”
Cristian Păun – Profesor universitar, ASE
„Gazele din Marea Neagră sunt un proiect foarte important pentru România și pentru asigurarea securității energetice atât aici, în țara noastră, cât și la nivel regional. Ceea ce este foarte important în acest proiect, din punctul de vedere al cetățenilor, este că cele 2 companii care sunt parte din acest proiect , OMV Petrom și ROMGAZ, sunt și companii listate la BVB. Așadar, oricine dorește să participe la acest proiect, la beneficiile și la provocările lui, poate să o facă prin investiția în aceste companii la Bursă.”
Adina Ardeleanu – Jurnalist, Financial Intelligence
NOUA ECONOMIE reprezintă o serie de dialoguri cu specialiști din sectorul energetic, din cadrul Autorităților și Ministerelor, privitoare la transformările declanșate la tranziția energetică. Este de vorba de schimbări de ordin tehnologic, dar și de ordin economic, de impunerea unor standarde de mediu mai ridicate și mai costisitoare, de posibilitatea sau imposibilitatea de a menține competitivitatea anumitor ramuri industriale. Toate acestea sunt aduse în atenția publicului de către Adrian Măniuțiu și invitații săi, într-o serie ce dorește să informeze, să educe și să dărâme mituri, pentru o tranziție mai ușor de înțeles, de acceptat și de străbătut de către cetățenii României.
Pentru mai multe informații despre rolul Mării Negre și al proiectului Neptun Deep, vă invităm să urmăriți și celelalte module ale emisiunii Noua Economie. Găsiți înregistrările în articolele noastre.