fbpx

Procesul de elaborare a Noului Cod Silvic a început. Noul Cod Silvic va fi realizat în cadrul proiectului „Reforma sistemului de management și a celui de guvernanță în domeniul forestier prin dezvoltarea unei Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente”, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C2 – Păduri și protecția biodiversității. Proiectul Noului Cod Silvic va trebui elaborat până la finalul lunii mai 2023.

Avem în față o provocare pe termen scurt care impune deschidere și colaborare din partea tuturor celor care au experiența și expertiza necesare pentru a produce un proiect de Cod Silvic valid și perfect ancorat în realitățile zilelor noastre.

Domeniul de reglementare este unul extrem de complex. Din experiențele anterioare, știm că un asemenea proiect necesită multă atenție și multă muncă. Ultima modificare de anvergura a Codului Silvic a avut nevoie de aproape 2 ani de discuții în grupurile de experți.

Noi, cei din ASFOR, suntem deschiși, implicați și constructivi! Vom pune la dispoziție toată expertiza necesară pentru a acoperi segmentul de exploatare a pădurilor. Noul Codul Silvic trebuie să ducă la o armonie perfectă între buna îngrijire a pădurii și nevoile comunităților locale și ale populației.

Nu trebuie să uităm că lemnul este o resursă regenerabilă care stă la baza dezvoltării civilizației umane și o resursa care astăzi participă activ la angajamentele de luptă cu schimbările climatice. Așa cum spus în repetate rânduri, non-intervenția nu este o soluție! Am văzut cu toții că protejarea strictă a unor zone forestiere a dus la dispariția comunităților locale. Mecanismul de administrare a pădurilor trebuie sa asigure un echilibru just între om și pădure. Nu excluderea omului, ci accentul pe om, care trăiește de mii de ani în comunitățile locale din proximitatea pădurilor, este calea spre echilibru.

ASFOR va transmite în termenele stabilite de coordonatorii proiectului documente bine argumentate cu privire la proiectul de Cod Silvic. Mai mult, am creat pentru cei care doresc sa ne sprijine cu idei și soluții din practică o adresă de email – codsilvic@gmail.com. Lucrăm și așteptăm și contribuțiile dumneavoastră!

Ciprian Dumitru MUSCĂ,
Președinte ASFOR

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau