fbpx

Cum creăm spațiul școlar optim pentru copiii noștri? Cum le oferim cele mai bune condiții și cum îi învățăm ce înseamnă eficiența energetică? Programul România Eficientă, dezvoltat de Energy Policy Group și susținut de OMV Petrom, oferă răspunsuri la aceste întrebări și, mai important, le pune în practică prin renovări de profunzime ale unor instituții de învățământ din România.

Adrian Măniuțiu a oferit, în cadrul emisiunii INCOME din 25.03, informații despre cea mai mare recentă reabilitare realizată în cadrul acestui program, Școala Gimnazială „Liliești” din Băicoi, județul Prahova. Această unitate a devenit una dintre cele mai moderne din țară, fiind adusă la standard de clădire nZEB. Prima unitate renovată prin acest program a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022.

Lucrările de renovare s-au încheiat în martie 2023 și vor determina o reducere anuală de circa 60% a consumului de energie. Această îmbunătățire este posibilă datorită lucrărilor complexe efectuate, printre care amintim: instalarea unui nou sistem de încălzire extrem de eficient, cuprinzând cinci pompe de căldură, instalat cu sprijinul companiei Siemens Energy.  De asemenea, școala are un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 550W fiecare, pentru energie regenerabilă, obținută din surse proprii.

Prin această reabilitare, Școala Gimnazială „Liliești” Băicoi a rezolvat probleme ce afectau procesul de învățământ și amenințau sănătatea elevilor și a cadrelor didactice. Spre exemplu, gradul redus de izolare termică conducea la o lipsă de confort termic, cu temperaturi scăzute iarna și supraîncălzire în perioada de vară, dar și la facturi mari. Infiltrațiile de apă pluvială creau igrasie, iar instalația electrică era veche și  subdimensionată. De asemenea, lipsa sistemului de ventilație conducea adesea la o calitate scăzută a aerului interior.

Programul România Eficientă are și o importantă componentă de educare, punând la dispoziția factorilor interesați (directori de școală, decidenți din primării etc.) recomandări privitoare la modul de desfășurare a renovărilor, în scopul atragerii de fonduri. Pentru detalii, vă invităm să accesați site-ul proiectului: romania-eficienta.ro.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea, pentru mai multe detalii despre programul România Eficientă și reabilitarea realizată la Școala Gimnazială „Liliești” din Băicoi.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau