fbpx

31 august 2023. Cât încă ne mai putem bucura de căldura gratuită a soarelui, e bine să ne pregătim locuința pentru perioada rece, prin măsuri ce ne vor asigura la iarnă un consum mai mic de energie și confort termic sporit. Deși facturile la energie depind de o mulțime de factori, precum tipul și vechimea clădirii, sistemele de încălzire folosite, zona climatică, numărul de utilizatori și comportamentul de consum al acestora, există numeroase măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce risipa de energie și obține astfel economii semnificative.

Unele intervenții sunt simple și nu presupun costuri ridicate, dar contribuie la diminuarea pierderilor de energie, în timp ce altele necesită un efort financiar mai mare, cu beneficii pe termen lung. România Eficientă vă prezintă, mai jos, o listă de măsuri în care puteți să investiți ca să economisiți energie și bani la iarnă.

1. Îmbunătățiți izolația locuinței

Statistic, la nivelul Uniunii Europene, încălzirea, răcirea și apa caldă menajeră reprezintă aproximativ 80% din energia consumată în clădirile rezidențiale, potrivit datelor Comisiei Europene. De aceea, măsurile de eficientizare în această zonă vor aduce și cele mai mari beneficii. Pentru reducerea consumului de energie necesar încălzirii spațiilor, este nevoie ca în primul rând să acordați atenție anvelopei clădirii, adică elementelor de structură care includ zidurile, ferestrele, acoperișul, podeaua. La clădirile vechi, componentele anvelopei oferă un grad mai mic de izolare termică, de aceea e nevoie de creșterea eficienței lor. Prin îmbunătățirea gradului de izolare termică a anvelopei, transferurile de căldură dinspre zonele calde spre zonele reci neîncălzite vor fi reduse, ceea ce înseamnă că în timpul iernii căldura se va menține mai bine la interior. În acest fel, vă asigurați că veți consuma energie pentru confortul propriu, nu pentru a încălzi aerul de afară.

Izolarea pereților. Cum zidurile reprezintă cea mai mare parte din anvelopă, tot pe aici au loc, de regulă, și cele mai mari pierderi de căldură. Într-o clădire slab izolată, pereții contribuie la 25% din pierderile de căldură, însă, în funcție de diverși factori, precum temperaturile exterioare, intensitatea vântului, geometria clădirii, materialele de construcție utilizate și vechimea acestora, procentul poate ajunge la 30-40%. Așadar, izolarea corectă a acestora va genera și cele mai mari beneficii. Soluțiile de termoizolare sunt numeroase și ele depind de tipul clădirii, dar și de bugetul disponibil. Atunci când analizați variantele disponibile, luați în calcul și factori precum gradul de protecție la incendiu sau cât de mult permit clădirii „să respire”, pentru a preîntâmpina probleme ulterioare.

Izolarea acoperișului. O altă parte importantă a anvelopei clădirii căreia trebuie să îi acordați atenție și unde ar trebui să investiți pentru creșterea gradului de izolare termică este acoperișul. În medie, printr-un acoperiș slab izolat au loc circa 25% din pierderile de căldură, în funcție de tip, formă, dimensiune și starea sa, potrivit datelor de pe platforma ComAct, proiect dedicat eficienței energetice finanțat de Comisia Europeană. Ca să reduceți căldura care se pierde prin acoperiș, îmbunătățiți izolația podului / mansardei, adăugând un strat de izolație de circa 30 cm.

Înlocuirea ușilor și ferestrelor. Ferestrele și ușile exterioare reprezintă, în medie, 10-20% din pierderile de căldură, în funcție de starea lor, de dimensiune, precum și de orientare față de punctele cardinale. De aceea, investițiile în produse ce oferă un grad ridicat de izolare termică vă vor ajuta să obțineți economii importante în facturile la energie, menținând un confort sporit în propria locuință nu doar pe timpul iernii, ci și vara. Există o gamă largă de produse disponibile pe piață, iar ferestrele moderne asigură nu doar protecție termică sporită, ci și fonică, împotriva prafului și umezelii. Investiția este una fără regrete și se recuperează de regulă în cel mult 10 ani. De asemenea, pentru intrarea în casă, alegeți o ușă de calitate, bine izolată, care să țină frigul afară.

Blocarea pierderilor de căldură prin goluri. Există și măsuri mai simple de a împiedica pierderile de căldură. Primul pas este să verificați dacă există curenți de aer în casă. Dacă da, înseamnă că există goluri pe unde iarna va intra aerul rece și va ieși cel cald. Așadar, veți consuma mai multă energie pentru a menține temperatura dorită în locuință. Înlocuiți garniturile de etanșare deteriorate ale ușilor și ferestrelor. De asemenea, reparați sau izolați termic și podeaua, fiindcă o cantitate semnificativă de căldură, de până la 15-20%, se poate pierde și prin pardoseală.

2. Eficientizați sistemul de încălzire

După ce ați luat măsuri de eficientizare a anvelopei clădirii, următorul pas foarte important este creșterea performanței sistemului de încălzire.

Modernizarea centralei termice. Durata de viață a unei centrale termice este de circa 10-12 ani, dar în UE multe sisteme individuale de încălzire sunt vechi și ineficiente, iar jumătate dintre ele și-au depășit durata de viață utilă (sursa: CE). O vechime mai mare înseamnă un randament scăzut, adică un consum mai ridicat de energie necesară obținerii căldurii dorite. Așadar, luați în calcul înlocuirea centralei vechi cu una modernă, mult mai eficientă. De exemplu, o centrală pe gaz în condensare poate aduce economii de 20-30%, dar analizați și variante mai ecologice, precum pompele de căldură. Dacă centrala actuală este una pe lemne, o alternativă viabilă este de a instala un cazan cu peleți, complet automat, ce are o eficiență chiar și cu 30% mai mare (sursa: ComAct). Important este ca centrala să fie dimensionată corect tipului de locuință, necesarului de căldură și de apă caldă din locuință, de aceea cereți sfaturile specialiștilor în domeniu pentru o alegere corectă.

Controlul inteligent al căldurii. Prin utilizarea unui termostat programabil puteți reduce cu 10-30% consumul de energie, în funcție de tipul aparatului, dar și de modul în care îl folosiți. În apartamentele cu sistem de încălzire centralizată, o măsură mai ieftină și simplu de implementat este instalarea la fiecare calorifer a unor supape termostatice (supape de control al debitului cu cap termostatic), ce pot reduce consumul de căldură cu circa 5%, fără pierderea confortului termic. De asemenea, montarea unor sisteme moderne de ventilație a aerului va contribui la un control al căldurii sporit.

Instalarea de panouri solare termice și fotovoltaice. O altă metodă prin care puteți economisi bani în factura de energie, dacă locuiți la casă, este de a vă monta panouri solare termice pentru producerea de apă caldă și, respectiv, panouri fotovoltaice care să vă asigure inclusiv electricitatea necesară unui boiler electric pentru apă caldă. În principiu, un sistem cu o putere instalată de 3 kW poate acoperi consumul anual al unei case cu o suprafață de 100 m², fără încălzire electrică, iar amortizarea investiției se face în circa 7 ani (sursa: EnergiaTa.org).

Economisirea apei calde. O soluție foarte ieftină și ușor de aplicat, ce vă poate conduce la economisirea apei calde chiar și cu 60%, este să montați limitatoare de debit. Consumând mai puțină apă, veți reduce cheltuielile cu energia necesară pentru a o încălzi sau veți plăti mai puțin dacă aveți apometru individual. De asemenea, reparați toate robinetele care picură, altfel puteți pierde până la un litru pe oră și risipi într-o săptămână echivalentul unei căzi întregi, conform datelor CE.

Indiferent de soluțiile alese de eficientizare energetică a locuinței, beneficiile vor însemna nu doar reducerea consumului de energie, ci și un confort sporit și protejarea mediului, mai greu de cuantificat, dar la fel de importante.


Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

Despre Energy Policy Group

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.    

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau