fbpx

2 noiembrie 2023. Există o mulțime de lucruri simple pe care fiecare dintre noi le poate face în locuință pentru a reduce consumul de energie, micșorând facturile fără a pierde din confort. România Eficientă oferă câteva sfaturi prin care puteți obține economii de bani într-un mod ușor, utilizând energia într-un mod cât mai eficient posibil. Sunt măsuri care presupun investiții foarte mici sau care nu necesită niciun leu cheltuit pentru a fi aplicate, ci doar atenție pentru a nu risipi energia și un comportament responsabil.

Încălzire și răcire eficientă. Într-o locuință obișnuită, cheltuielile cu încălzirea au cea mai mare pondere în factura anuală cu energia. De aceea, trebuie să vă asigurați că nu o risipiți. Cele mai la îndemână lucruri pe care le puteți face este să nu acoperiți caloriferele cu haine și să nu blocați transmiterea căldurii în încăpere, așezând fotolii sau alte obiecte grele în fața caloriferelor. De asemenea, reduceți temperatura la minim în camerele neutilizate în timpul zilei și închideți ușile între încăperi, astfel încât aerul cald și cel rece să nu facă schimb de locuri.

Atunci când programați termostatul, țineți cont că setarea termostatului la o temperatură mai mare decât cea dorită nu va încălzi camera mai repede, ci doar va crește consumul. Luați măsuri pentru a etanșeiza cadrele de la ferestre și uși, acoperind golurile.

Pentru a diminua consumul de combustibil și energie pentru încălzire, reduceți temperatura apei în cazan. Chiar dacă veți atinge mai încet temperatura dorită în încăperi, veți obține economii de bani. Dacă am compara cu viteza unei mașini, practic veți ajunge la destinație într-un timp mai mare, dar cu un consum mai mic de carburant.

Dacă utilizați un aparat de aer condiționat, fie pentru încălzire, fie pentru răcire, evitați schimbările accentuate de temperatură și răcirea / încălzirea cu putere maximă, pentru a nu crește costurile cu energia. Alegeți un aparat cu dimensiunea potrivită pentru spațiul în care va fi folosit, asigurându-vă astfel de o eficiență energetică ridicată.

Economisirea apei calde. După încălzire, apa caldă se află, de regulă, pe locul doi în topul cheltuielilor cu energia într-o locuință. Dacă alegeți să faceți un duș scurt, puteți consuma doar o treime din apa necesară la o baie cu cada plină (sursa, aici). De asemenea, aeratoarele vă vor ajuta să economisiți apă și, implicit, energia necesară pentru încălzirea ei. De pildă, un duș cu debit redus poate reduce consumul de apă cu până la 60%, fără a reduce confortul (sursa, aici).

Spălați eficient. Pentru că încălzirea apei presupune un consum de energie, reducerea temperaturii apei la mașina de spălat rufe vă poate ajuta să economisiți bani. Spălând rufele la 30°C în loc de 40°C, puteți obține trei cicluri de spălare în loc de două, folosind aceeași cantitate de energie, în funcție de modelul mașinii (sursa, aici). De asemenea, folosiți modul ECO, ce necesită mai puțină apă și o temperatură mai scăzută decât majoritatea setărilor. Asigurați-vă că nu utilizați mai mult detergent decât e nevoie, pentru a nu prelungi ciclul de clătire, și umpleți complet mașina, pentru a reduce numărul de spălări. Utilizați uscătorul de rufe mai rar, dat fiind că un ciclu de uscare poate folosi de două ori mai multă energie decât unul de spălare, potrivit datelor Comisiei Europene.

Și mașina de spălat vase trebuie utilizată când e plină, pentru a consuma mai puțină apă și energie. La fel, optați pentru modul ECO.

Eficiență în bucătărie. Pentru că funcționează 24 de ore din 24, frigiderul este unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din locuință. Indiferent de clasa de eficiență energetică a acestuia, există câteva reguli care, urmate, vă vor ajuta să economisiți bani. De pildă, dacă nu este prevăzut cu un sistem de dezghețare automată, dezghețați frigiderul la fiecare șase luni, pentru a-i asigura o  funcționare eficientă, cu un consum mai mic de energie. Țineți-l departe de sursele de căldură și curățați-l periodic de praf în partea din spate. Nu puneți alimente fierbinți în frigider și deschideți ușa frigiderului cât mai rar.

Când utilizați plita de gătit, folosiți inelul de dimensiunea potrivită vasului. Țineți capacul așezat pe oală și veți reduce semnificativ timpul de gătire. Nu fierbeți mai multă apă decât aveți nevoie, altfel veți consuma energie inutil. Ridicați capacele vaselor și deschideți ușa cuptorului cât mai rar posibil, pentru a nu pierde căldură, deci energie. Opriți plita electrică sau cuptorul cu 5-10 minute înainte de sfârșitul gătitului, pentru a profita de căldura reziduală. Utilizați hota la o viteză mai mică și păstrați filtrele curate, pentru a maximiza eficiența energetică a acesteia.

Iluminat eficient. Prima regulă este să stingeți luminile de fiecare dată când părăsiți o cameră. Adaptați consumul de lumină în funcție de nevoi: de pildă, atunci când citiți, este mai eficientă o lampă flexibilă decât o lampă de tavan cu multe becuri, ce iluminează toată încăperea inutil. De asemenea, la fel de utile sunt întrerupătoarele care vă permit reglarea luminii.

Oprirea consumului „fantomă” de energie. Multe aparate electronice și electrocasnice din locuință continuă să folosească energie chiar și atunci când sunt oprite sau în regim de așteptare (standby). Acest tip de consum „fantomă” va încărca factura de electricitate inutil. De aceea, opriți întrerupătorul de alimentare a aparatelor neutilizate sau deconectați-le de la priză când nu le mai utilizați. Trecerea dispozitivelor în modul ECO de funcționare este o altă modalitate de a reduce consumul de energie și de a obține economii de bani ușor și fără să pierdeți din confort. Mai multe sfaturi utile de consum eficient al energiei sunt disponibile pe website-ul romania-eficienta.ro.

***

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

Despre Energy Policy Group

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.     

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau