fbpx

A treia ediție a proiectului național „Pactul pentru Tineri”, inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)* în parteneriat cu Ministerul EducațieiMinisterul Familiei, Tineretului și Egalității de ȘanseMinisterul Muncii și Solidarității SocialeUNICEF și Banca Mondială, a avut loc în data de 17 noiembrie la Botoșani, într-o sală plină, cu peste 250 de persoane: parteneri, reprezentanți ai instituțiilor publice, profesori, părinți, elevi, antreprenori, asistenți sociali.

Dezbaterea a avut o agendă complexă, pe măsura problemelor examinate. Participanții au examinat cauzele profunde ale fenomenului abandonului școlar, care includ sărăcia, distanța față de școală, lipsa de susținere din partea familiei, dar nu exclud nici rigiditatea birocrației privind finanțarea nevoilor suplimentare ale elevilor vulnerabili. Ei au avansat soluții care ar putea influența pozitiv strategiile de reducere a abandonului școlar.

În esență, participanții la dezbatere au observat că demersul CONAF de a adânci înțelegerea fenomenului, de a conștientiza efectul său devastator asupra societății și economiei românești și de a coagula eforturile autorităților centrale și locale, ale profesioniștilor în educație și ale mediului de afaceri pentru reducerea abandonului școlar are deja rezultate pozitive.

„Reducerea abandonului școlar trebuie să devină o prioritate a societății românești, care nu mai poate ignora un fenomen perceput de mulți ca fiind marginal”, consideră Cristina Chiriac, Președinta CONAF.

„Ideile expuse în dezbaterile „Pactului pentru Tineri” vor fi sintetizate și prezentate publicului.  CONAF a lansat, în premieră, la Botoșani, site-ul „Pactul pentru Tineri” (www.pactulpentrutineri.ro), care va conține toate soluțiile identificate. Publicul trebuie să înțeleagă însă și dimensiunea dramatică a fenomenului și prezentăm, tot în premieră, un spot publicitar care va deveni viral începând de astăzi”, a declarat doamna Cristina Chiriac.

„Afirmăm, deseori, că bogăția României este capitalul uman. „Pactul pentru Tineri” nu este doar despre maternitate juvenilă sau doar despre copiii care abandonează școala, este despre viitorul României, viitor de care ar trebui să ne pese tuturor”, a spus Președinta CONAF.

Prefectul județului Botoșani, domnul Sorin Cornilă, propune o soluție adecvată secolului XXI – crearea unei platforme digitale care să conțină o bază de date, pentru a se putea articula, aplica și urmări strategiile de reducere a abandonului școlar.

„Întălnirea de astăzi reprezintă un cadru în care văd speranță pentru această problemă pe care eu o consider ca fiind la vârful societății noastre, nu la bază. Încă de la început, am perceput „Pactul pentru Tineri”, ca pe un parteneriat public-privat complex, un parteneriat care într-un timp foarte scurt a reușit să aducă toți factorii, toți actorii implicați din societate în același loc. Eu n-am văzut un proiect de genul ăsta înainte, care să implice atât de mulți parteneri”, a adăugat domnul Sorin Cornilă.

În mesajul său, doamna Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a evocat programele guvernamentale, inclusiv cele finanțate din bani europeni, care se adresează nevoilor copiilor și familiilor vulnerabile, ce pot fi accesate la nivel local și a căror aplicare va reduce și riscul abandonului școlar.

„Avem o implicare directă, dar grupul de lucru este mai larg și include Ministerele Muncii și Justiției Sociale, Educației și Sănătății”, a declarat doamna Gabriela Firea.

„Abandonul școlar este o vulnerabilitate a securității naționale, există proiecte importante lansate de Guvern pentru a rezolva problema, dar se simte nevoia unei coerențe sporite a aplicării acestora”, a spus Doina Fedorovici, Președinta Consiliului Județean Botoșani. Ea a vorbit și de nevoia de a abandona rigiditatea legislativă care poate inhiba finanțarea de către administrația locală a unor cheltuieli în scopul reducerii abandonului școlar.

„Soluțiile pentru reducerea abandonului școlar în toată România sunt la îndemâna tuturor. De foarte multe ori, presiunea se pune pe umărul nostru, al autorităților județene și locale, fără a avea acel suport de 100% de la nivel central”, a spus Președinta Consiliului Județean Botoșani.

Doamna Doina Fedorovici a avansat și soluția implicării asistenților comunitari în eforturile de reducere a abandonului școlar.

„La nivelul județului Botoșani sunt, de exemplu, 217 asistenți comunitari care intră în fiecare localitate, în cea mai vulnerabilă zonă și atunci, cred că trebuie făcut un parteneriat cu Ministerul Sănătății și toți acești asistenți comunitari să se alăture asistenților sociali din primării și factorilor decizionali”, a spus Doina Fedorovici.

„Sărăcia influențează decisiv abandonul școlar, dar, paradoxal, este și un rezultat direct al lipsei de educație, a declarat Marian Daragiu, Subsecretar de Stat în Ministerul Educației.

„Datele statistice ne arată o corelare puternică între fenomenul excluziunii sociale, între sărăcia extremă și tot ce înseamnă performanță școlară, menținere în sistemul de învățământ, abandon școlar, părăsire timpurie a școlii, accesul pe piața muncii. Toate acestea se corelează cu sărăcia și ne afectează pe toți, pe fiecare dintre noi. Aceleași date statistice vorbesc despre un procent absolut șocant. Peste 70% dintre copiii care se regăsesc în aceste condiții socio-economice vulnerabile părăsesc școala înainte de a finaliza învățământul minim obligatoriu”, a spus domnul Marian Daragiu.

El a amintit diversitatea programelor care pot avea un impact direct și indirect asupra fenomenului abandonului școlar, dar a recomadat răbdare, deoarece „investițiile în educație se văd pe termen lung”.

„Când văd atât de mulți oameni implicați în acest demers, cred că avem o șansă. Vă felicit, doamnă Președintă Cristina Chiriac pentru că ați pus laolaltă această resursă umană cheie. Nu ne lipsește decât să scoatem expertiza și experiența pe care o avem la îndemână și într-o discuție sinceră, să identificăm care sunt adevăratele cauze care de mai bine de 30 de ani ne țin în acest blocaj. Și ne uităm în stânga și în dreapta și vedem din ce în ce mai multă sărăcie”, a conchis domnul Subsecretar de Stat, Marian Daragiu.

Primarul municipiului Botoșani, domnul Cosmin Ionuț Andrei, a descris implicarea autorităților locale în modernizarea școlilor și a declarat că implicarea CONAF și a partenerilor proiectului „Pactul pentru Tineri” sporește șansele de a reduce abandonul școlar în zonă.

„Am investit în școala din Botoșani tocmai ca să fie atractivă pentru elevi și pentru a avea resursele necesare pentru care dumneavoastră ați pornit acest demers. Îmi doresc, alături de dumneavoastră, să reduc statisticile care nu arată foarte bine atât pentru zona de Nord-Est, cât și pentru România. Partenerii pe care i-ați atras reprezintă o garanție pentru succesul pe care îl veți avea”, a declarat domnul Cosmin Ionuț Andrei, Primarul Municipiului Botoşani.

Abandonul școlar este un efect direct al sărăciei, consideră domnul Bogdan Gheorghe Suruciuc, Inspector Școlar General Botoșani.

„La nivelul județului Botoșani avem o scădere a acestei rate. De la 1% în 2017, am ajuns anul trecut la 0,65 în 2021. Cred că ar trebui să ne îndreptăm spre localitățile sărace, să vedem realitatea cu care se confruntă familiile de acolo, cu greutățile pe care le întâmpină și atunci vom vorbi despre soluțiile pe care să le implementăm.”, a spus domnul Bogdan Suruciuc.

„Pactul pentru Tineri”  este un proiect care examinează cu acuratețe fenomenul și descrie clar beneficiile potențiale ale abordării extinse și prin implicarea mediului privat, în reducerea abandonului școlar, a observat doamna Gabriela Alexandrescu, Head of Marketing & Digital Product, OMV PETROM.

„Viitorul României ne privește pe toți. Am fost impresionată de statisticile pe care le-am auzit. Nu eram conștientă cât de mare este problema. Abandonul școlar a devenit o epidemie, ne va impacta viitorul nouă, al copiilor noștri, va fi un impact la nivel individual și atunci trebuie să existe interes la nivel individual. Societatea românească are nevoie să acționăm împreună” a spus doamna Gabriela Alexandrescu.

Radiografia fenomenului ascunde capcane statistice, deoarece la nivel național avem o rată mare de părăsire timpurie a școlii, influențată decisiv de situația din mediul rural și de sărăcie, avertizează doamna Luminița Costache, Specialist în Educație la UNICEF România.

„Este nevoie de o abordare integrată ca să reducem abandonul școlar. Trebuie să ne uităm nu numai la rata abandonului școlar, ci și la cea de părăsire timpurile a școlii, la tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani care nu au terminat învățământul obligatoriu. Au terminat 8 clase sau mai puțin de atât. Și trebuie să ne mai uităm și cum este dispusă această rată la nivelul diverselor comunități. România are, în momentul de față, o rată de părăsire timpurie a școli de 15,3%, conform Eurostat, dar dacă ne uităm că în urbanul mare avem o rata de 4,8%, care este chiar sub media Uniunii Europene, o să vedem că în urbanul mic avem o rată de 15,3%, iar în rural avem o rată de 23%”, a declarat doamna Luminița Costache.

Domnul Valeriu Iftime, Președinte al Camerei de Comerț Botoșani, a adâncit însă explorarea cauzelor fenomenului și a avertizat asupra complexității acestora, inclusiv a percepției valorilor societății. 

Dacă respectăm educația, vom avea succes. La Camera de Comerț, am făcut un studiu să vedem care sunt orientările copiilor. Întrebările au fost cine îi ajuta în carieră, ce vor să facă, dacă vor să rămână în România. 5% vor muncitori. Noi am deznobilat munca, am aruncat-o în derizoriu”, a avertizat domnul Valeriu Iftime.

Modelele de succes pot stimula interesul copiilor pentru educație, chiar dacă aceștia vin din familii aflate în pragul sărăciei și al exluziunii sociale, n-au acces la mijloace de transport sau sunt agresați și intimidați la școală, deoarece aceste exemple descriu importanța educației, consideră domnul Ștefan Urziceanu, Head of Corporate Social Responsibility, Carrefour România.

„La nivel individual, putem contribui la un viitor mai bun prin acțiuni simple, cum ar fi transmiterea acestor exemple de succes pe care noi le întâlnim zi de zi, în comunitățile vulnerabile, în rândul tinerilor din tânăra generație, dar și în rândul familiilor acestora. Doar așa vor putea înțelge ca prin educație orice este posibil. Nu putem să discutăm despre evoluția unei societăți, despre dezvoltarea durabilă a unei societăți fără educație. La fel cum nu mai putem discuta despre afaceri de succes pe termen lung, fără a pune sustenabilitatea socială la baza strategiilor de business”, a declarat domnul Ștefan Urziceanu.

„Reducerea abandonului școlar trebuie să devină o prioritate a societății românești,

iar „Pactul pentru Tineri” reprezintă o coagulare de forțe la nivel național”, a adăugat doamna Cristina Chiriac.

La finalul panelului de discuții și înaintea începerii atelierelor situaționale, cei prezenți la eveniment au avut parte și de un seminar dedicat bullying-ului și mediului școlar violent, ce pot fi cauze ale abandonului școlar, susținut de doamna Nadia Tătaru, Președinta Asociației Părinților Isteți. S-a discutat deschis despre ce este cu adevărat bullying-ul și ce pot face elevii, profesorii, părinții dar și fiecare dintre noi pentru a avea un mediu școlar propice unei dezvoltări armonioase.

„Dacă în dezbaterile anterioare am decriptat fenomenul din perspectivă socială și economică, la Botoșani, dezbaterea a pus pe agendă și dimensiunea etică a abandonului școlar. Trebuie să reevaluăm, la nivel societății, atitudinea față de educație, față de muncă. Eforturile de prevenire a abandonului școlar necesită o concentrare strategică pentru a identifica problemele, a selecta soluțiile adecvate și a le implementa în condițiile unor standarde și responsabilități bine conturate”, a conchis Cristina Chiriac.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Laura HULUBEI, iar speakerii și facilitatorii care au luat parte la dezbatere sunt: Cristina CHIRIAC, Președintă CONAF, Gabriela FIREA, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Marius BUDĂI, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marian DARAGIU, Subsecretar de Stat în Ministerul Educației, Doina FEDEROVICI, Președinta Consiliului Județean Botoșani, Sorin CORNILĂ, Prefectul județului Botoșani, Cosmin Ionuț ANDREI, Primarul Municipiului Botoşani, Valeriu IFTIME, Președinte al Camerei de Comerț Botoșani, Bogdan Gheorghe SURUCIUC, Inspector Școlar General Botoșani, Gabriela ALEXANDRESCU, Head of Marketing & Digital Product, OMV Petrom, Luminița COSTACHE, Specialist în educație la UNICEF, Ștefan URZICEANU, Head of Corporate Social Responsibility, Carrefour România, Nadia TĂTARU, Președinta Asociației Părinților Isteți, Nicoleta MUNTEANU, Fondatoare Kids in Business, George LECA, Co-fondator Asociația pentru Valori în Educație, Sînziana IONIȚĂCIUREZ, Director Executiv Asociația SAMAS, Ioan OROȘANU, Vicereședintele Consiliului Județean al Elevilor Botoșani, Ciprian ANDRONACHE, Fondator FiiOM, Daniela VASILESCU, Președinta Fundației pentru Educație și Vocație, Daniela NUȚĂ, Președinta Federației Patronatelor pentru Educație și Antreprenoriat Social și Iulia ȘERBAN, Președintă CONAF Piatra Neamț, Claudia CLICINSCHI, Consultat Educațional, Asociația pentru Valori în Educație.

„Pactul pentru Tineri” reprezintă un proiect național inițiat de CONAF și susținut de OMV Petrom în calitate de sponsor principal.

Mulțumim Cheil Centrade, Stay Sharp Film, Andre Mîndru și Silent Strike.

Parteneri: Consiliul Județean al Elevilor Neamț, Asociația SAMAS, Asociația pentru Valori în Educație, Banca Mondială, Glasul Vieții – Dan Damaschin, Asociația WeHelp, Asociația Un Pas Spre Educație, Căminul Felix, Asociația Educație și Viitor, Uniunea Studenților din România, Fundația pentru Educație și Vocație, Kids in Business, Asociația Părinților Isteți!

Sponsor: Carrefour România.

Parteneri media: AGERPRES, Antena 3 Constanta, Antena3 Valcea, Profit News TV, Iași TV Life, Litoral TV, TeleM Iasi Regional, Comunitatea Via Cluj Tv, Radio Hit Iaşi – 94,9 FM, Realitatea.NET, Capital România, Alo,Iasi, AUTO BILD, BiziLive.tv, CursDeGuvernare.ro, Chindia Media, City Press TV, Clubantreprenor.ro, e-femeia.ro, EM360, Evenimentul Regional al Moldovei, Focus Energetic, Infofinanciar Romania, Televiziunea GRUP IUBIM Brașovul – TV IBv-Channel, La Pas Prin Brașov, Masini si Utilaje pentru Constructii, Obiectiv – Vocea Brailei, Revista Biz, Revista CARIERE, Săptămâna Financiară, Transilvania 365, Ultima ora, Vocea Vâlcii, Wall-Street.ro, Revista PSYCHOLOGIES, Energynomics, Transilvania Business, Financial Intelligence, Spot Media, Trafic Media și GOVNET, Itsy Bitsy.

Pentru cei dornci de implicare în cadrul proiectului, vă rugăm să ne trimiteți un email la adresa rsvp@conaf.ro

*Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 10 patronate, 5 asociații, 19 sucursale și peste 3.000 de companii.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltăm și finalizăm proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.

Printre proiectele noastre, amintim „Pactul pentru Muncă”, în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă ecourile în spațiul public, decizii legislative și schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească  soluțiile optime și cele mai bune strategii de viitor.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau