fbpx

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, atrage atenția că legea asigurării obligatorii a locuinței ar trebui ajustată, în contextul crizei climatice globale, care se manifestă și la noi în țară prin fenomene extreme care nu erau întâlnite în trecut (incendii de vegetație sau furtuni puternice).

„Privind la schimbările brutale ale fenomenelor naturale, este clar că se schimbă și natura riscurilor – de exemplu incendiile de pădure care ating și așezări omenești. Probabil că va fi nevoie și de o adaptare a legislației de profil la noile condiții și riscuri cu care ne confruntăm. Recent au fost publicate concluziile şocante ale experţilor ONU în domeniul climei, prezentate într-un raport supranumit „codul roșu pentru umanitate”. Reținem din raport semnalul de alarmă cu privire la dereglările climatice și impactul lor negativ. Multe dintre aceste schimbări sunt foarte probabil ireversibile. De aceea nu ar trebui să uităm instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a ne asigura și proteja gospodăriile și locuințele în fața unor riscuri generate de modificări ale mediului natural pe care tot oamenii le provoacă. Observăm schimbări climatice dramatice și fenomene naturale extreme care produc adevărate tragedii în comunitățile umane lovite de acestea. Nu mai departe, să ne reamintim incendiile izbucnite vara aceasta și inundațiile de amploare care au afectat nu doar mediul natural, dar și sute de gospodării. Sau furtunile ieșite din comun ce au produs pagube semnificative multor locuințe”, a spus domnul Nicu Marcu, Președintele A.S.F.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avea încheiate, la finalul lunii trecute, 1,81 milioane de polițe de asigurare obligatorii, cu 4,47% mai multe decât polițele active în iulie 2020. Doar aproximativ 20% dintre români își asigură locuințele contra dezastrelor naturale.

„Asigurările obligatorii de locuință în România sunt un fel de cenușăreasă a polițelor de asigurare pe care românii sunt obligați să le încheie. Un motiv este și implicarea scăzută a autorităților locale pentru aplicarea legislației în vigoare”, a explicat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Domnul Nicu Marcu a subliniat că este datoria autorităților locale să informeze corect locuitorii unităților administrativ-teritoriale cu privire la riscurile la care sunt expuși, dar și cu privire la obligativitatea asigurării locuinței în fața dezastrelor naturale, astfel încât să crească semnificativ numărul locuințelor asigurate.

„În momente dramatice, PAD se poate dovedi soluția rapidă de recuperare a daunelor produse de fenomenele naturale extreme”, a precizat Președintele A.S.F.

Prin polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) sunt acoperite daunele produse locuințelor în cazul cutremurelor, al inundațiilor sau al alunecărilor de teren. Mai exact, polița PAD acoperă daunele produse de cele trei tipuri de dezastre naturale tuturor construcțiilor cu destinația de locuință situate pe teritoriul României, având proprietar o persoană fizică sau juridică, din mediul urban sau rural și care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale. Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

Locuința de tip A este acea construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. În cazul acestui tip de locuință suma asigurată, adică valoarea maximă primită în cazul producerii de daune în cazul unui cutremur, a unei inundații sau a unei alunecări de teren, este de 20.000 de euro.

Locuința de tip B este acea construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Pentru acest tip de locuință suma asigurată este de 10.000 de euro.

 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau