fbpx

1. Află în cât timp îți poți dubla banii investiți în indicii bursieri. Este o regulă dovedită, și se numește “Regula lui 72”. Cum se aplică ea? Împarte 72 la randamentul pe termen lung al acestor indici, care este de regulă 10% (deci împarte la 10), iar suma rezultată reprezintă anii în care îți poți dubla banii. În cazul acesta înseamnă în 7,2 ani. Dacă, să spunem, randamentul ar fi de 7%, atunci banii îi vei dubla în 10,2 ani. Foarte important de știut este că acel 10% din primul exemplu este randamentul mediu pe termen lung al indicilor bursieri. Chiar dacă acum inflația este de 16% și aparent pierdeți bani, au fost și vor mai fi ani în care inflația se învârte în jurul a 3-4%, deci media de 10% este una realistă.

2. Fondul de urgență. Încearcă în timp să strângi banii pentru 6 luni.  Să zicem că ai nevoie de 6 mii de lei, deci 36 de mii de lei îți vor asigura un buffer în caz că îți perzi jobul, să zicem. Sau, pur și simplu, te vor ajuta să dormi liniștit.

3. Regula bugetului. Probabil, știi deja cum se împarte bugetul corect, pentru că am mai tot vorbit despre asta: 50% merg către nevoile curente, 20% merg către economii și investiții, 20% către distracții și 10% către un fond de rezervă. Dar ce faci cu banii dacă, să spunem, într-o lună câștigi mai mult? Poate primești o primă sau “faci un comision”. Nu îi arunca pe prostii și nici nu îi aduna la bugetul general. Iată cum îi împarți și pe aceștia în mod responsabil: o treime poate merge către distracții, o altă treime ar trebui direcționată către un fond de pensii, iar o alta, către rambursări.

4. Evită datoriile “neperformante”. Este un moment în care trebuie să aștepți cel puțin 24-48 de ore să vezi dacă o cheltuială pe care intenționezi să o faci este sau nu necesară. În plus, evită împrumuturile pe termen scurt și mai ales NU te împrumuta pentru obiecte care își pierd valoarea imediat după ce le-ai achitat.

5. Calculează corect câți bani e bine să dai pe o casă sau pe o mașină. În cazul unui imobil știm că banca permite un grad maxim de îndatorare de până la 40%, dar recomandarea ar fi, mai ales în această perioadă incertă, să ții acest procent undeva la 25%.

Acum, în cazul unei mașini, cum calculezi corect gradul de îndatorare? După regula 20/40/10. Ce înseamnă asta? Să iei în calcul un avans de 20%, apoi împarte pe 4 ani diferența care mai rămâne de achitat și ai grijă ca rata să nu depășească 10% din bugetul lunar.

6. Calculează corect cât trebuie să încasezi minimum la scadența unei asigurări de viață. Ecuația este simplă: trebuie să înmulțești venitual anual cu 5, iar suma rezultată este cea pe care o vei putea avea la finalul perioadei de cotizare pentru o asigurare de viață.

7. Calculează-ți avuția ca să știi dacă ai dat banii pe prostii sau ai făcut alegeri corecte în viață. Cum faci asta? Înmulțești vârsta pe care o ai cu venitul anual net, apoi împarți rezultatul la 10. Suma rezultată trebuie fie să o ai sub formă de economii, fie să se regăsească în valoarea bunurilor pe care le ai (casă, mașină, bunuri).

Ce este important de reținut este că aceste sfaturi/recomandări pe care le facem nu sunt menite să te streseze, ci să te ajute să te organizezi puțin.

Nu trebuie să trăiești permanent încordat și în stres de grija zilei de mâine, pentru că mai rău îți faci. Imaginează-ți un pahar cu apă pe care trebuie să îl ții, cu mâna întinsă, nemișcat. În primele zeci de secunde și chiar și în primele minute vei rezista, după care o să începi să simți înțepături, amorțeli, dureri care până la urmă te vor paraliza. Ei bine, aplică acest exemplu la grijile zilnice, ca să înțelegi cât de dăunător poate fi să stai mereu încordat.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau