fbpx

Pe data de 15 septembrie, la sediul Băncii Naționale a României,a avut loc evenimentul de lansare a The Tax Institute, primul think tank de fiscalitate din România. Cu această ocazie, a fost prezentat primul studiu realizat de echipa The Tax Institute, intitulat „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar și impact (2015-2023)“,  disponibil pe www.taxinstitute.ro.

Studiulesteo analiză a modificărilor aduse Noului Cod Fiscal de la intrarea sa în vigoare, atât din punct de vedere cantitativ, cât și din punct de vedere calitativ, dar și al impactului avut asupra veniturilor bugetare și contribuabililor.

Noul Cod Fiscal a suferit 554 de modificări, efectuate  prin107 legi, OG și OUG, într-o perioadă de 84 de luni, rezultând o frecvență de 1,3 norme de modificare lunar.Au fost introduse și ulterior abrogate 42 de alineate, ceea ce ridică întrebări asupra modului în care au fost propuse și adoptate – fără studiile de impact necesare. De asemenea, există și un număr semnificativ de alineate modificate de mai multe ori de-a lungul perioadei analizate. Dacă la intrarea în vigoare, Noul Cod Fiscal avea 2.382 de alineate, în anul 2.023 ajunge la 2.785 de alineate, doar 1.466 dintre acestea rămânând nemodificate. În comparație cu Vechiul Cod Fiscal, numărul rectificărilor a fost de 3,2 ori mai mare.

Ca urmare a acestor modificări,într-o perioadă în care România a avut creșteri economice solide (cu excepția anului pandemiei, 2020) s-a înregistrat o scădere a veniturilor bugetare totale de 0,53% PIB în 2022, față de 2016, caracterul prociclic al măsurilor adoptate devenind evident.

Studiul analizează efectele modificărilor asupra fiecărui tip de venit bugetar în parte, cât și interacțiunea între diverse tipuri de venituri bugetare, concluziile arătând că principiul vaselor comunicante funcționează negreșit și în domeniul fiscalității.Spre exemplu, s-a ajuns ca doar aproximativ 10% dintre companiile active în Romania să mai datoreze impozit pe profit. Această situație a fost rezultatul unei serii  de măsuri: eliminarea din 2017 a impozitului pe profit pentru companiile mari din HoReCa și înlocuirea acestuia cu un derizoriu impozit specific, creșterea plafonului de venit până la care se poate aplica regimul fiscal al microîntreprinderilor la 500.000 euro (în 2017) și mai apoi la 1.000.000 euro, precum și eliminarea limitării aplicabilității regimului fiscal al companiilor care obțin venituri din consultanță și management (din 2018).

The Tax Institute este format din experți în drept și fiscalitate, alături de specialiști recunoscuți din domeniul politicilor publice, advocacy și consultanță financiară și își propune să contribuiela dialogul public referitor la legislația fiscală și economică prin studii și analize fundamentate științific, bazate pe experiența îndelungată a practicienilor din drept și fiscalitate, precum și a specialiștilor din mediul academic.

Domnul Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, prezent la eveniment, a declarat:

Am văzut că una dintre concluziile studiului este că în ultimii opt ani s-au produs peste 550 de modificări la Codul Fiscal, schimbări făcute prin 150 de legi.

Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiții. Este evident că toată legislația noastră fiscală seamană cu o uriașă strecuratoare prin care curg miliarde de euro printr-un sistem de excepții fiscale aberante.

Vreau să îi felicit pe Gabriel BIRIȘ și echipa sa de consultanți. Sunt oameni care au apreciat sau criticat deciziile guvernărilor de stânga sau de dreapta și sunt convins că vor critica și deciziile guvernului pe care îl conduc dar știu că întotdeauna critica lor va fi una din care se desprind soluții iar eu promit că voi ține cont întotdeana de un asemenea tip de abordare.”

Domnul Nicolae Ciucă, Președintele Senatului, a declarat într-o alocuțiune susținută în cadrul evenimentului: 

”Vă îndemn să generați cât mai multe idei și chiar și cât mai multe critici, profesionist argumentate, pentru că dumneavoastră sunteți, de fapt, și vitamina și anticorpii deciziei politice responsabile în domeniu fiscal.”

Gabriel Birișcofondator The Tax Institute, a subliniat rolul studiilor pentru decizii corecte în domeniul fiscalității: „Am creat The Tax Institute, având credința că este extrem de important să existe studii serioase de impact, atât înainte de realizarea modificărilor necesare ale legislației fiscale, cât și după implementarea unei măsuri fiscale. Atingerea acestui deziderat poate fi făcută doar prin colaborarea onestă între specialiști în fiscalitate, în finanțe, reprezentanți ai mediului de afaceri, investitori și decidenții politici. Noi, specialiști sau reprezentanți ai mediului de afaceri, putem veni cu propuneri de îmbunătățire, de introducere a unor instrumente fiscale moderne, dar cei care își asumă răspunderea sunt decidenții politici. Considerăm că este extrem de important ca și propunerile noastre să fie bine fundamentate, astfel încât să putem oferi confortul necesar pentru asumarea răspunderii de implementare. Acesta este unul dintre obiectivele importante ale The Tax Institute: să creăm un cadru pentru a lucra eficient împreună și pentru a găsi cele mai bune soluții atât pentru mediul economic, cât și pentru bugetul României.”

Ruxandra Jianu, cofondator The Tax Institute, a subliniat beneficiile pe care le oferă fundamentarea pe cifre a deciziilor politice: „Obiectivul principal pe care ni l-am asumat, acela de a realiza studii și de a încerca să fundamentăm politicile publice pe cifre reale, darși de a le evalua impactul înainte de a ajunge în faza de decizie politică, este cel mai important deziderat care justifică existența The Tax Institute. Prin consultări, dialog și punând la bază studii temeinice, se poate asigura predictibilitatea fiscală, atât de necesară atât pentru buget, cât și pentru mediul economic. Este foarte important ca modificările legislative să nu fie făcute în pripă și să nu intre în vigoare în 2-3 zile după data publicării, pentru a nu se ajunge la situația în care companiile pur și simplu nu au timp să se conformeze.”

Ana Bobircă, cofondator The Tax Institute, a vorbit despre competențele variate ale echipei și despre cerințele legale cărora le răspunde think tank-ul prin activitatea sa: „The Tax Institute asamblează competențe diverse, de business, competențe specifice în domeniul fiscalității, dar și competențe academice. Astfel, are posibilitatea de a procesa rapid informația abundentă din domeniul fiscal, în mod obiectiv, pe criterii etice, în așa fel încât să răspundă diverselor inițiative, fundamentându-le cu analize concrete și robuste. De altfel, există o cerință în legislație care se referă la studii de impact și la analize, dar, din motive determinate de lipsa de resurse, de urgență sau chiar de posibilitatea efectivă de a interveni arbitrar, nu le avem. Prin activitatea TheTax Institute, putem oferi instrumentele pentru a ne îndrepta spre această realitate firească: initiațive și decizii de politică publică fundamentate prin analize ex ante.”

Evenimentul de lansares-a bucurat de prezența a numeroase personalități politice, membri ai Academiei Române, ai mediului academic, experți în drept și fiscalitate, precum și reprezentanți ai presei de specialitate.

Mai multe informații despre The Tax Institute și despre studiul „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar și impact (2015-2023)”, pot fi găsite pe www.taxinstitute.ro.

Persoană de contact The Tax Institute

Ioana Grindean, Director Executiv

0745055097

ioana.grindean@taxinstitute.ro

Share.

Comentariul tau