Emigrația este fenomenul părăsirii țării natale de către o persoană sau un grup de persoane, de obicei o familie. Aceasta a existat de foarte mult timp, oamenii încercând să-și găsească în alte țări locuri mai bune de muncă, să fugă de războaie sau doar să aibă un trai mai bun în general, într-o țară mai dezvoltată cu mai multe oportunități.
Din păcate pentru România, emigrația este o adevărată problemă: plecarea masivă a românilor în alte țări, mai ales a tinerilor. Anual, din România pleacă aproximativ 115.000 de tineri, afirmă INS, numărul crescând semnificativ în fiecare an. În 2023 a fost chiar un an record pentru emigrație, plecând aproximativ 700.000 de români în alte țări, cele mai mari numere din ultimii 30 de ani, conform INS. Așadar, întrebarea rămâne: de ce pleacă tinerii din țară și unde se duc? Motivele sunt multiple și depind de mai mulți factori precum situația financiară și familială. Cei care au venituri mai mari, de obicei, pleacă să studieze, considerând că universitățile și sistemul de învățământ românesc sunt ineficiente, axându-se pe învățarea teoriei, în timp ce universitățile din străinătate se axează pe aplicabilitate și noțiuni practice care să te pregătească pentru piața muncii. Alții pleacă pentru a munci, nedorind să-și continue studiile, Occidentul oferind salarii mai mari, siguranță la locul de muncă și condiții generale net superioare pieței muncii românești. Familiile pleacă din motive asemănătoare, dorind o viață mai bună pentru ele și pentru copiii lor.
Soluțiile sunt evidente, dar greu de implementat. Eu consider că dacă statul ar investi în tineri și chiar le-ar asculta problemele, aceștia nu s-ar mai simți neglijați și nu ar mai dori să înceapă o viață „nouă” înconjurați de străini, la mii de kilometri de casă.
Așadar, această problemă nu este imposibil de rezolvat, dar trebuie ca autoritățile competente și statul român să se implice mult mai mult până nu este prea târziu.