fbpx

50-30-20 este pentru buget ceea ce 90-60-90 este pentru frumusețe. Astăzi, în cadrul rubricii „EM360 la Neatza cu Răzvan și Dani”, Adrian Măniuțiu a adaptat aceste „numere de aur” ale echilibrului financiar astfel:

  • 50% cheltuieli curente
  • 20% rezervă + investiții
  • 10% rezervă
  • 20% distracție

Și, pornind de la acestea, ne-a oferit câteva sfaturi pe care unii dintre noi sigur și-ar fi dorit să le știe chiar de mai de mult.

1. Ce facem dacă bugetul nostru nu are aceste proporții?

Răspuns: îl remodelăm, așa cum chirurgul remodelează trupul, prin disciplină și consecvență. Este bine să luăm aceste procentaje ca reper în calea spre echilibrare. Detalii aflați în video.

2. Chiar avem nevoie să cheltuim atât?

O idee importantă din emisiunea de astăzi este că trebuie să fim atenți la acele cheltuieli ce nu ne sunt necesare: viciile. Sfatul lui Adrian Măniuțiu: dacă bem 5 beri, putem bea 4. Și alte exemple utile, care ne pot impulsiona să trăim și să cheltuim mai sănătos.

3. Mașina? Necesitate, plăcere, …cheltuială!

Cheltuielile cu mașina nu trebuie să depășească 10% pe lună.

4. Cheltuielile cu locuința? Moderație în toate!

Banii pe care îi dăm pe chirie sau rată nu trebuie să depășească 25% din veniturile lunare. Un sfat pe care mulți dintre noi ar fi trebuit să-l știe înainte de creșterea ratelor, nu-i așa?

5. Să constituim un fond de urgență. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Cât de mare să fie? Cât să acopere minimum 6 luni cheltuielile familiei.

Și încă un lucru important: să începem cât mai curând și să acționăm treptat, pas cu pas, pentru a atinge echilibrul financiar pe care ni-l dorim. Da, este important să câștigăm, dar la fel de important este să știm să ne organizăm. Iar dacă urmăriți emisiunea, veți afla o statistică interesantă cu numărul celor pe care planificarea i-ar ajuta foarte mult.

Vă invităm să urmăriți emisiunea, suntem siguri că vă va fi de folos!

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau