fbpx

Alegerile înțelepte de azi se reflectă în ratele de mâine. De aceea,  în cadrul rubricii „EM360 la Neatza cu Răzvan și Dani”, Adrian Măniuțiu a vorbit despre cum să gândim ca să nu facem din creditare un stres și un element de dezechilibru.  

ROBOR sau IRCC, aceasta e întrebarea

Pentru cine are credite, meciul ROBOR vs IRCC încă se joacă, pentru că piața e mereu surprinzătoare.

Pentru cei foarte tineri sau foarte norocoși care încă nu s-au întâlnit cu acești termeni, 2 explicații scurte:

  • ROBOR este dobânda la care se împrumută băncile între ele;
  • IRCC este o medie ponderată a dobânzilor interbancare și este calculat trimestrial.

În plus, dacă urmăriți video-ul, o să descoperiți o definiție foarte clară, simplă și utilă a inflației, preocuparea noastră zilnică din ultimul timp.

Revenind la dilema „ROBOR sau IRCC”, Adrian Măniuțiu ne-a amintit că IRCC reacționează la evoluția ROBOR, adică depinde de acesta și îi urmează în timp.

Și, totuși, ce alegem, ROBOR sau IRCC? Răspunsul lui Adrian Măniuțiu pentru cei care au credit de consum cu rata calculată în funcție de IRCC este „nu aveți ce face pentru că saltul înapoi spre ROBOR nu se poate face”. Pentru cei care au creditul de consum calculat în funcție de ROBOR, sfatul lui Adrian Măniuțiu este să mai aștepte.

Daaar, există și a 3-a soluție, mai SIGURĂ, pe care vă invităm s-o descoperiți în video.

imprumuturi in 2023 neata - em360

Cifrele liniștii financiare în 2023

Adrian Măniuțiu ne-a oferit un prag de siguranță pe care, conform statisticilor, ar fi prudent să nu-l depășim: gradul de îndatorare este de 28%. Cu alte cuvinte, rata pe care ar trebui să n-o depășim într-o lună este de 28%.

Ideal, acest procentaj ar trebui să fie însoțit de economii care să reprezinte cheltuielile pe 6-12 luni ale întregii familii. Mai multe informații despre cum să vă păstrați echilibrul financiar în gospodărie, aflați din acest articol: em360.ro/bugetul-familiei/

Veste bună: 18 luni și gata!

O statistică îmbucurătoare: 18 luni durează în medie o perioadă financiară dificilă, o criză. Asta înseamnă că anul acesta, vom începe să vedem ceva semne bune din punctul de vedere al banilor și evoluției economice. Mai multe informații aflați dacă urmăriți înregistrarea:

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau