fbpx

Antreprenoriatul e o stare de spirit, e o atitudine, e un fel de a fi. Înseamnă, prin definiție, să întreprinzi, adică să faci tu, nu să aștepți să facă alții. E o chestiune de mentalitate. Poți să ai o abordare antreprenorială oriunde, chiar și din poziția de angajat, nu trebuie neapărat sa construiești ceva pe cont propriu, de la început.

Chiar și la Stat poți să fii antreprenor. E vorba, de fapt, de un plan și de o dorință de a face cât poți tu mai bine ceva util și ca lumea; e vorba despre inițiativă, anduranță,  răbdare și multă asumare. În timp, vine și priceperea, iar plăcerea nu trebuie nici ea rătăcită pe drum.

Pentru că pentru a putea să fii cu adevărat excelent, trebuie să-ți găsești, obligatoriu, intersecția ta personală dintre pricepere și plăcere.

Banii sunt cel mult un rezultat, nu un obiectiv. Antreprenoriatul e o aventură frumoasă, dar trebuie să-ți placă riscul, răspunderea și să nu te destabilizeze incertitudinile și presiunea. Într-un fel, ajută dacă te naști așa, dar sunt multe componente, cele mai multe, care pot fi educate si invățate, în timp. Voință să fie, care, de fapt, se traduce prin disciplină și consecvență.

Dar câtă răbdare și consecvență trebuie să ai? Mai ales când te poți lovi, repetat, de insucces? Nu există un răspuns general valabil. Fiecare duce cât poate, e ca în sport. Mai ales că se spune că cea mai importantă lecție în viață e aceea pe care ți-o predă eșecul. Știu că, în mod normal, toată lumea vorbește despre avantajele de a invăța, cât mai mult, doar din erorile altora. Da. Așa ar arăta, în teorie, situația ideală. Dar, adevărul gol goluț este că niciodată nu luăm cu adevarăt ceva în serios, până nu o pățim pe pielea noastră. Însă eșecul e ceva foarte pervers și alunecos, pentru că până ajungi la materia utilă, poate să inducă frici, depresie, descumpănire, abandon. Ceea ce, pentru mulți, echivalează cu un cataclism insurmontabil.

Eșecul propriu e util, doar că trebuie să rămână o lecție despre modestie, smerenie și echilibru, despre ridicare și continuare, despre mers mai departe cu ceva mai multă minte la purtător.

Experiențele, knowhow-ul, invățămintele, cunoștinele extrase din propriile trăiri si pățanii te intăresc, te duc mai departe și nu poți fi complet fără să le fi trăit. Te fac mai bun și mai călit, fără aceste erori care te costă direct pe tine și pe care le decontezi tu în oameni, relații, bani, nervi, stres, energie, timp – nu poți evolua și progresa cu adevărat. Dar e un preț mare.

Poate o fi existând excepții, scurtături și discounturi, nu știu (pentru că nu prea mi-a fost dat să le întâlnesc), dar datul de gard face parte din școala campionilor. Fără să existe însă vreo garanție că vei ajunge vreunul.

Pe de altă parte, succesul nu se măsoară doar în bani, ci mai ales în libertate (în libertatea de mișcare, de exprimare, de acțiune). Mai mult, succesul trebuie să fie întotdeauna ceva individual, intim, personal, ceva dincolo de foamea expunerii lui ostentaive. Succesul se traduce prin libertate, echilibru și timp, timp pe care îl ai la dispoziție ca să faci tu ce vrei cu el, când vrei, cum vrei și cu cine vrei. În asta l-aș măsura eu, nu în bani. Sigur că banii, evident, au foarte mare legătură cu asta, dar sunt mai mult o consecință, decât o țintă în sine.

N-am vorbit deloc despre noroc, pentru că norocul nu există așa cum și-l imagineză unii, nu plutește în neant, nici nu plouă cu el. Norocul ți-l poți face însă singur!

Editorial publicat în luna iunie / 2023 si în revista Income Magazine.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau