fbpx

Pe 19 septembrie 1783, balonul fraților Montgolfier denumit „Aerostat Reveillon” a zburat avînd ființe vii la bord. O oaie, o rață și un cocoș. Pe oaie o chema Montauciel, adică „Urcă-spre-cer”.

De ce aceste animale? Frații Montgolfier (care veneau dintr-o familie ce se ocupa cu producerea hîrtiei) au presupus că oaia ar putea avea comportamentul asemănător unui om cînd se ridică în aer, rața urma să nu simtă mai nimic la înălțime, cît despre cocoș, organizatorii testului erau curioși să vadă cum se va comporta o pasăre care nu zboară la înălțime.

Testul a fost organizat la palatul Versailles, la curtea Regelui Ludovic al XVI. În fața regelui și a Reginei Maria Antoaneta, balonul a zburat 8 minute și a acoperit aproximativ 3 kilometri, la peste 400 de metri altitudine.

Întregul echipaj a ajuns cu bine pe pămînt.

Primul zbor cu oameni la bord avea să se întîmple o lună mai tîrziu.

Au trecut 234 de ani de atunci. Mîine, 9 septembrie, zburăm în cadrul campaniei #gazDeRomania.

Detalii pe https://www.gazderomania.ro/

 

copyright ilustraţii: EM360, Lehel Kovacs Illustrations & kolehel.com

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau