fbpx

Retragerea alcoolului american din magazinele canadiene, refuzul unei companii norvegiene de a livra combustibil navelor marinei americane, apeluri de la consumatorii europeni de a nu mai cumpăra produse „americane”: purtat de valul de șoc din primele săptămâni ale lui Donald Trump la putere, boicotul este prezentat ca un mijloc de pedepsire a Washingtonului.

Confruntată cu protecționismul agresiv și ideologia reacționară a Președintelui și a aliaților săi, această mișcare încă difuză are ca manifestare cea mai vizibilă scăderea vânzărilor de vehicule Tesla în Europa (-50% în ianuarie 2025 față de aceeași lună din 2024), care de altfel a precedat orice apel la boicot.

O parte din acest declin poate fi, fără îndoială, atribuită depărtării consumatorilor față de un brand care este strâns identificat cu șeful său, Elon Musk, care este el însuși strâns identificat cu politicile lui Donald Trump și care i-a șocat cu pozițiile și acțiunile sale scandaloase .

America Trumpistă, care zguduie echilibrele geopolitice globale și apare ca o amenințare democratică , devine nefrecventabilă în ochii multora. Întrebarea este dacă se poate extinde această mișcare de boicot și poate această armă să fie eficientă în războiul comercial și politic declarat de Casa Albă?

Schimbarea Trumpistă creează un precedent care sugerează că consumatorii sunt gata să renunțe la un pic din bunăstarea lor economică, să-și schimbe comportamentul de consum –  ceea ce este rar  – pentru a apăra ideile . Sau să-și apere țara.

Înainte de a-i preda lui Marc Carney, fostul premier canadian Justin Trudeau, aflat în fruntea acestui război comercial, și-a invitat compatrioții să ia în considerare alte destinații de vacanță decât Statele Unite . Cu 20,4 milioane de turiști canadieni pe an reprezentând cel mai mare contingent de vizitatori străini la vecinul lor, Administrația pentru Turism al Statelor Unite (USTA) anticipează o pierdere de 2,1 miliarde de dolari și amenințări la 140.000 de locuri de muncă, relatează revista Forbes .

Trudeau a încurajat, de asemenea, oamenii să „  aleagă produsele făcute aici”. Provinciile Ontario și Quebec au anunțat că vor elimina băuturile alcoolice americane din magazinele de stat (care au monopolul vânzărilor de alcool). Lanțul de supermarketuri Loblaw evidențiază produsele autohtone pentru a oferi alternative clienților săi.

Prin urmare, valul canadian al „patriotismului economic” reunește autoritățile publice, întreprinderile și cetățenii. Acesta nu este încă cazul în Norvegia, unde guvernul a considerat că decizia companiei Haltbakk Bunkers de a opri furnizarea de combustibil navelor marinei americane este „neconformă cu politica sa”.

În Danemarca, Salling, un important retailer de produse alimentare, a adoptat semne pentru a identifica produsele europene, fără a merge atât de departe încât să scoată produsele americane de pe rafturile sale. În Scandinavia, unde cultura boicotului este foarte dezvoltată, grupurile Facebook de boicotari ai consumatorilor au atras zeci de mii de membri în mai puțin de o lună.

În Franța, unde și operatorii de turism înregistrează o scădere a rezervărilor pentru Statele Unite, au apărut grupuri similare, vizând și cele mai emblematice mărci americane: Coca-Cola, McDonald’s, Airbnb, Disney, Amazon, Levi’s, Pizza Hut, Kellogg’s etc.

Dar există și observații pertinente care evidențiază dificultatea boicotării: aceste produse și servicii  omniprezente (Facebook este unul dintre ele), „și multe sunt fabricate în Europa, unde contribuie la crearea de locuri de muncă și creștere ”,.

Filialele companiilor americane angajează aproximativ 10 milioane de lucrători în Uniunea Europeană.

Tesla-urile vândute în Europa sunt fabricate în mare parte la Berlin sau Shanghai , ceea ce ilustrează dificultatea de a ajunge doar în economia SUA, dacă acesta este obiectivul. Apare și o altă capcană:

Exporturile SUA către Uniunea Europeană nu sunt în primul rând bunuri de larg consum, ci energie [țiței, petrol și gaze naturale] , aeronautică și produse farmaceutice. Dar înlocuirea acestor produse au puține alternative, spre deosebire de Tesla.

Remarca se aplică și produselor tehnologice: cloud , inteligență artificială, rețele sociale etc. „Piața europeană este strategică pentru Gafam – reprezintă, de exemplu, un sfert din veniturile Meta – dar acolo se află într-o situație de cvasi-monopol. În plus, contextul actual nu este foarte favorabil:

Consumatorul european, care a pierdut puterea de cumpărare, nu va face din asta o prioritate. Și dacă mobilizarea nu câștigă avânt, distribuția pe scară largă nu are niciun interes să scoată produsele americane de pe rafturile sale .

Boicoturile pot avea un efect local semnificativ pentru unele sectoare, dar efectul agregat pentru Statele Unite va fi limitat.

În plină revenire a protecționismului , boicoturile nu pot înlocui, într-o situație de conflict comercial, o adevărată politică de răzbunare a statelor, mai ales în fața taxelor vamale de 25%  .

Se speră  că mobilizarea cetățenilor nu va fi doar un mijloc pentru Uniunea Europeană – a cărei dependență actuală este rezultatul „naivității sale și lipsei de viziune strategică”  – de a consolida sprijinul pentru cheltuielile sale de apărare în detrimentul unei veritabile politici industriale și al unei tranziții ecologice.

Întrebarea ridicată de boicot este mai puțin cea a eficienței sale economice, care este foarte probabil limitată, decât cea a domeniului său politic.

.

În cele din urmă, s-ar putea vedea în instrumentul politic al boicotului o posibilitate de a contra puțin hegemonia culturală americană:

„Administrația Trump, spre deosebire de cea a lui Biden, nu acționează spre reindustrializarea sau relocarea locurilor de muncă, ci spre demonstrarea hegemoniei SUA. Întrebarea relativă la boicot este mai puțin una a eficienței sale economice, care este foarte probabil limitată, decât cea a sferei sale politice.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau