fbpx

Federația Patronală Petrol și Gaze și Patronatul Femeilor Antreprenor – membru fondator al CONAF au organizat la Târgu Jiu (județul Gorj), a doua conferință naţională #ITforENERGY – Zilele Smart Industry – Îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe în domeniul IT,  ocazie cu care cei prezenți au subliniat importanța digitalizării în contextul competitivităţii europene, beneficiile educaţiei digitale, impactul transformării digitale asupra pieţei muncii.

Speakerii au adus în discuție și provocările cu care se confruntă în procesul de digitalizare, menționând importanța adoptării unei legi eficiente privind lobby-ul, care, în prezent, nu funcționează în România. Au subliniat că este necesară prezentarea de date, statistici și experiențe concrete pentru a atrage companiile specializate să ofere servicii digitale.

Iulian Popescu, Prefectul judeţului Gorj, a subliniat necesitatea unei revizuiri complete a resurselor de formare și a cursurilor legate de digitalizare. El a accentuat faptul că digitalizarea nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc pentru a atinge obiectivele de a dezvolta o economie competitivă și reală. ”Să ne luptăm cu tot ce are Elveţia, Luxemburg, Marea Britanie sau Statele Unite nu putem altfel decât folosind instrumente şi competenţe digitale, utilizând oameni care nu trimit poze scrise cu pixul pe o hârtie. Este clar că aceste competenţe vin şi din cursuri, dar în primul rând din mentalitate. Trebuie să o schimbăm! Mentalitatea este duşmanul principal al digitalizării în România.”

Cosmin Pigui, Primarul comunei Peștișani a împărtășit audienței cum a reușit să ajungă rapid la un grad de digitalizare de 95%. „Am căutat să digitalizez primăria încă din primele luni de când am ajuns primar, în 2016. Fiind la bază informatician am dorit să am toate departamentele interconectate. Am început procesul de digitalizare după pandemie și în acest moment suntem la 95% o primărie digitalizată. Dar, atenție. În 2007 a fost dată legea 135 privind arhivarea electronică. Am crezut că o să dispară hârtiile din primărie, numai că nici până la această oră, iată după 6 ani de zile, nu au fost publicate normele de aplicare. Astfel că eu acum muncesc dublu-fac mapa și electronic și fizic. Ce am rezolvat cu o lege care sună bine dar fără norme de aplicare? Dar în momentul de față pentru mine este o realizare să știu exact situația fiecărui locuitor al comunei din punct de vedere administrativ – ce are la rol, ce impozite plătește, ce debite are, ce acte deține sau nu. Înainte au existat cazuri în care la rolul agricol un cetățean figura cu o situație și la impozite și taxe cu alta care să-l avantajeze. Am avut și salariați care s-au opus digitalizării, care au fost reticenți schimbării. Între timp au plecat, s-au pensionat și noi am mers înainte. Doar că ar fi mult mai simplu pentru noi să avem o lege a arhivării electronice operabilă. Ministerul Digitalizării a uitat să elaboreze și normele necesare aplicării.”, a explicat Cosmin Pigui

”Pentru OMV Petrom, transformarea digitală nu reprezintă doar viitorul, ci şi soluţia actuală pentru a optimiza operaţiunile, a îmbunătăţi eficienţa şi a furniza servicii mai bune clienţilor de energie. Am plecat de la evenimentul IT for Energy de la Tîrgu Jiu cu o doză puternică de inspiraţie în urma discuţiilor la care am participat. Deşi este o cale lungă, cu multe variabile de coordonat, rămân optimist că ne aflam pe calea cea bună spre un viitor promiţător în ceea ce priveşte digitalizarea în industria de energie din Romania.”, a comunicat Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte pentru dezvoltarea afacerilor OMV Petrom

”Companiile și unitățile administrativ teritoriale nu trebuie să rateze fondurile europene pe care le au la dispoziție în lunile Noiembrie-Decembrie: 184 milioane euro au IMM-urile din Gorj pe Tranziție Justă.”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup

Claudia Mungiu-Pupăzan, Conferențiar universitar doctor Universitatea «Constantin Brâncuși», a menționat că universitatea are rolul de a pregăti viitoarea generație de profesioniști pentru piața muncii, cu accent pe dezvoltarea competențelor digitale. ”În fiecare dintre domeniile abordate de facultăţile noastre îşi face loc digitalizarea. Suntem cei care pregătim viitoarea generaţie pentru piaţa muncii. Avem de-a face cu tineri care vin deja pregătiţi, cu competenţe şi abilităţi destul de avansate în zona digitalizării. Anul trecut instituţia noastră a accesat fonduri prin PNRR şi a câştigat un proiect de aproximativ 15 milioane şi jumătate de lei pentru digitalizarea infrastructurii universităţii, în ideea de a dezvolta laboratoare pentru fiecare dintre cele patru facultăţi. Ne dorim sa creştem competenţele digitale nu numai la studenţi ci şi la cadrele didactice, prin laboratoarele de cercetare şi ale personalului auxiliar. Fiind o universitate situată într-o regiune nu foarte ofertantă, pregătirea studenţilor pentru meseriile viitorului reprezintă principala noastră provocare. Şi noi, cadrele didactice, trebuie să fim interesaţi de învăţarea continuă, să ne adaptăm metodele de predare”.

Cristina Chiriac, preşedinta PFA & CONAF, moderatorul conferinței, a evidențiat în deschiderea evenimentului că implementarea digitalizării de către IMM-uri este o investiţie pe termen lung.

”Doar 53% dintre IMM-uri au un nivel de digitalizare de bază, comparativ cu media UE  de 69%, conform Raportului de ţară pentru România 2023 al Comisiei Europene Este o realitate cruntă pentru o țară a cărei inteligență strălucește la cele mai grele olimpiade mondiale.

Suntem furnizori de elite cărora nu suntem capabili să le oferim un mediu de business la înălțimea lor. România are cea mai mică rată de participare la învățarea pe tot parcursul vieții. Doar 1% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani participă la activități de învățare în rândul adulților, cu mult sub media europeană de 9,1%.

Este timpul să renunțăm la suficiența profitului mediocru și să ne adaptăm unei piețe a muncii, care pentru că doar aproximativ 20% din nevoile actuale îi sunt acoperite și-a creat propriile autostrăzi spre occident. Din păcate cu un singur sens, acela de plecare.

Este nevoie de o sinergie care să contextualizeze competitivitatea economică românească, într-un frame global, iar ceea ce ne propunem în cadrul #ITforENERGY, pe lângă oferirea modelelor de bune practici și mentorat, este ca punctual, concret, să oferim cursuri de competențe digitale aplicate nevoilor IMM-urilor. E timpul ca fiecare antreprenor să pună umărul la autostrada valorilor românești, cu un dublu sens”, a comunicat Cristina Chiriac.

La conferinţa #ITforENERGY, desfăşurată miercuri, 25 octombrie, au mai participat Gabriel Coica – Viceprimar Târgu Jiu, Marius Ionescu – Director Tehnic Primăria Târgu Jiu, Carmen Ghiță – Alecu – Director Economic Integrisoft, Mitruț Stănoiu – Manager Web Logistics.

Următoarele conferințe #ITforENERGY vor fi organizate pe 6 noiembrie în Ploiești, pe 28 noiembrie în Brăila.

Titlu proiect: #ITforENERGY – Imbunatatirea nivelului de cunostinte in domeniul IT pentru angajatii IMM

PROIECTUL ITforENERGY ESTE COFINANȚAT DIN FONDUL SOCIAL EUROPEAN PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN 2014 – 2020, COD SMIS 142732

Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți

Obiectivul tematic 8: Promovarea unei ocupări sustenabile și de calitate a forței de muncă și sprijinirea mobilității forței de muncă

Prioritatea de investiții 10.iii: Îmbunătățirea accesului egal la învățarea pe tot parcursul vieții pentru toate grupurile de vârstă într-un cadru formal, non-formal sau informal, actualizarea cunoștințelor, a aptitudinilor și a competențelor forței de muncă și promovarea unor căi de învățare flexibile, inclusiv prin orientare profesională și prin validarea competențelor dobândite

Obiectivul specific: 3.12.: Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe/ competențe/ aptitudini aferente sectoarelor economice/ domeniilor identificate conform SNC și SNCDI ale angajaților

Despre Federația Petrol și Gaze:

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), este înființată în baza Legii Dialogului Social, este reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ”Energie, Petrol și Gaze și Minerit Energetic” și prin intermediul companiilor afiliate, reprezintă peste 95% din producția internă de petrol și gaze naturale, sectorul de transport petrol și gaze naturale, furnizare gaze naturale precum și o parte semnificativă din activitățile de rafinare, comercializare și distribuție de produse petroliere din România.

FPPG susține constant principiile stabilității, predictibilității și competitivității cadrului legislativ aplicabil domeniului energetic din România, precum și responsabilitatea companiilor din sector în ceea ce privește siguranța, sănătatea și securitatea operațiunilor și a personalului.

Despre CONAF:

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 9 patronate, 15 asociații, 27 sucursale și peste 4.000 de companii, peste 170.000 de angajați.

CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltă și finalizează proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.

Printre proiectele CONAF, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă̆ ecourile în spațiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluțiilor optime și celor mai bune strategii de viitor.

CONSILIUL DIRECTOR CONAF: Cristina Chiriac, președintă; Dana Nuță, prim-vicepreședintă; Anca Damour, vicepreședintă; Alina Gamauf, vicepreședintă; Camelia Șucu, vicepreședintă,; Tatian Diaconu, vicepreședinte; Marius Ghenea, vicepreședinte; Nicoleta Munteanu, vicepreședintă; Gabriela Montoiu, vicepreședintă; Hildegard Brandl, vicepreședintă; Corneliu Bodea, vicepreședinte; Amalia Năstase, vicepreședintă; Viorica Pușcaș, vicepreședintă

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau