Știați că dacă puneți deoparte câte 100 de lei pe lună, timp de 20 de ani, veți sttrânge 40.000 de euro? Un mod interesant de a economisi pentru cel mic, nu-i așa? E unul dintre lucrurile pe care le-am aflat astăzi de la Adrian Măniuțiu, în rubrica „EM360 la Neatza cu Răzvan și Dani”. A fost o ediție plină de idei bune de economisire și de recomandări despre cum să-i obișnuim pe cei mici cu banii. Ca de obicei, pe scurt în articol, mai detaliat în înregistrare.
1. Începem devreme
Primii pași: îi învățăm să numere banii. Apoi, să-i socotească. Și, așa, prin joc, cei mici deprind primele noțiuni. Când veți urmări înregistrarea, veți afla despre un experiment cuuuute făcut de Adrian Măniuțiu la o grădiniță, cu un magazin de dulciuri pe care l-a „înființat” cu cei mici.
2. Borcanele cu bani
Când vezi banii, parcă îi controlezi mai bine. De aceea, nu dați banii (păi da, că trebuie să fim atenți la bani indiferent de vârstă) pe un purceluș sau altă pușculiță din ceramică, folosiți un instrument practic, la îndemână. Așa, copilul va putea evalua din priviri, ori de câte ori vrea, cum stă cu finanțele. Ce țin copiii în borcane: „salariul”, adică răsplata primită când fac ei lucruri bune prin casă, rezervele din care să facă achiziții și „amenzile” (mda, trebuie să ne învățăm și cu astea :D).

3. Dorințe vs. nevoi
Ei bine, nici adulții nu țin mereu cont de faptul că una sunt lucrurile care ne trebuie și alta lucrurile pe care ni le dorim. Probabil pentru că nu au fost învățați de mici să facă această diferență! Atenție, sunteți principalele modele pentru copiii voștri, deci purtați-vă după cum vă e vorba, pentru că juniorul vă va imita întru totul.
4. Implicare în planificările bugetare
Am aflat de la Adrian Măniuțiu că există studii privitoare la copii și finanțe ce arată că vârsta pentru dezvoltarea comportamentului financiar este cuprinsă între 5 și 7 ani, deci atenție cum acționați și ce le spuneți în această perioadă. Mai târziu, treceți la the next level și implicați-i în planificările bugetare de cumpărături, vacanțe etc.
Ediția de astăzi a continuat foarte frumos, cu idei de cadouri pentru Paște și, mai ales, idei de economisire pentru cei mici. Cifrele sunt de-a dreptul surprinzătoare! Nu vă dezvăluim aici, pentru că vă lăsăm să urmăriți înregistrarea.