fbpx

Bunăstare sau stare bună? Cuvinte asemănătoare, care definesc lucruri diferite, dar care trebuie să se regăsească în egală măsură în viața noastră. Adrian Măniuțiu a vorbit în această ediției a rubricii „EM360 la Neatza cu Răzvan și Dani” despre mentalitatea care ne aduce deopotrivă prosperitate și mulțumire, inspirate din gândirea japoneză.

1. IKIGAI – menirea în viață. O avem și o punem la treabă.
Întotdeauna trebuie să existe un echilibru între ocupația care ne aduce bani și activitatea care ne aduce plăcere sau, cum se spune adesea, împlinire. Și, desigur, când suntem mai mulțumiți, suntem feriți de frustare și devenim mai productivi, ceea se ar putea aduce și performanțe mai bune, răsplătite pe măsură.

2. SHIKITA GANAI – Să nu ne pierdem vremea cu ceea ce nu putem schimba.
Există nemulțumiri, dar nu întotdeauna putem avea un impact major asupra circumstanțelor care le produc. Trebuie să fim selectivi și să lucrăm cu ceea ce este în puterea noastră. Primul pas: trebuie să discernem între lucrurile pe care le putem schimba și cele care, uneori, ne depășesc.

3. WABI SABI – Nu există momente ideale.
Cel mai bun moment pentru a începe ceea ce ne dorim este ACUM. Investiții la bursă, deschiderea unui cont de economii, începerea unei mici afaceri etc., pentru toate acestea nu e cazul să așteptăm o „aliniere a planetelor” sau un iluzoriu moment potrivit. Acțiunea creează realitatea, începând de acum, deci, vorba reclamei, just do it!

4. OUBAITORI – Nu te compara cu alții!
Motivul? Această atitudine, de comparare cu alții, îți va limita concentrarea asupra propriilor obiective și asupra traseului pe care trebuie să-l parcurgi pentru propria ta bunăstare. BONUS: Atunci când vei urmări înregistrarea, vei vedea ce se poate întâmpla într-un an dacă investești la bursă 5000 de lei.

5. KAIZEN – Caută mereu îmbunătățiri.
Este un principiu aplicat și de fondatorul Toyota: îmbunătățește pe parcurs lucrurile, nu încerca să faci totul să fie perfect de la început.
La sfărșitul rubricii, Adrian Măniuțiu descrie o serie de atitudini care ne pot bloca evoluția. Dar pe acestea, te lăsăm să le afli urmărind înregistrare.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau