Online-ul se poate dovedi un teren minat, care produce pagube în conturi. Soluția este să fim atenți și să învățăm să recunoaștem pericolele.
Astăzi, în rubrica de educație financiară de la Neatza, într-o ediție realizată împreună cu Asociația Română a Băncilor, Adrian Măniuțiu a vorbit despre:
- Tipuri de fraude, de exemplu phishing (furtul de date), ransomware, malware. Dacă nu știți ce înseamnă acestea și nici cum vă pot afecta, aflați mai multe în înregistrare.
- Ce date personale să nu dezvăluim niciodată.
- Mesaje false, ce ne pot afecta emoțional sau psihologic, transmise pentru a ne determina să trimitem bani unor necunoscuți.
- Cum verificăm propunerile dubioase (scrise sau chiar verbale).
Dacă pățim ceva neplăcut, avem suspiciuni sau dorim să știm mai multe informații, există instrumente foarte utile și importante: de exemplu, Directoratul de Securitate Cibernetică și Poliția Română. Informații găsim și pe dreptullabanking.ro și sigurantaonline.ro, inclusiv despre ce avem de făcut în caz de fraudă.
În fiecare săptămână, jurnalistul și antreprenorul Adrian Măniuțiu vine la Antena 1, la Neatza cu Răzvan și Dani, cu sfaturi financiare bune pentru fiecare dintre noi, cu ponturi despre cum să facem economii, cum să ajutăm banii să lucreze pentru noi și, mai ales, cum să fim mulțumiți de viața noastră financiară.
Banii țin și de viziunea noastră asupra viitorului, a relației de cuplu sau a prieteniilor, așa că mici ajustări și sfaturi ce ține de mentalitate se vor dovedi foarte utile. De aceea, te invităm să urmărești săptămânal rubrica EM360 pentru a avea o relație mai bună cu banii.
Și, dacă ratezi momentul de pe TV, găsești înregistrările aici, pe em360.ro.