fbpx

Nu știm dacă azi, mâine, poimâine sau la anul va izbucni o nouă criză sau dacă războiul comercial al noii admnistrații americane va destabiliza sau chiar destructura economia mondială dar știm că ” vremurile bune ” nu vor mai veni așa de curând.

Epoca ” trente glorieuse” s-a încheiat demult și nu avem niciun motiv să sperăm că va reveni.

Lumea a ajuns la un punct la care trebuie să plătească greșelile pe care le-a făcut doar pentru a consuma peste măsură și pentru a trăi cu iluzia că fericire se găsește la supermartket. A tăiat păduri doar de dragul de a avea mai multă hârtie nu numai pentru scris dar și igienică. A poluat atmosfera doar pentru a fabrica mai mult oțel necesar uriașelor autoturisme americane și nenumăratelor tancuri și blindate  comandate de războaie calde sau reci. A crezut că nimic nu o poate împiedeca să trăiască toată viața pe datorie. S-a înșelat crezând că băncile îi sunt cei mai buni prieteni și că la nevoie vor găsi soluții pentru a o scoate din faliment. A uitat că resursele pe care le deține trebuie să fie moștenite de copiii ei, de copiii copiilor ei și așa mai departe pe parcursul generațiilor.

Lumea modernă a transformat nevinovatul dicton latin carpe diem într-un atotputernic modus vivendi.

Acum a venit timpul ca lumea să se schimbe, nu pentrucă peste tot în lumea asta s-a înțeles nevoia de schimbare ci pentrucă nu se mai pot controla și stăpâni dezechilibrele și crizele apărute. Toți suntem de acord că schimbarea este inevitabilă dar soluțiile sunt puține și nu întordeauna corecte și spre binele tuturor.

Încă nu se știe dacă va fi mai bine sau mai rău .

România se află, după părerea mea, într-o situație de gravă defazare istorică.

Deși suntem parte integrată și implicată a lumii actuale ca membri ai Uniunii Europene și NATO trăim și gândim într-o izolare mioritică. Nu vedem mai departe de turma noastră de mioare, așteptând pronia cerească să ne apere de ceea ce ne-ar putea deranja comportamentul nostru elegiac și contemplativ.  Acordăm mut timp și multă energie unor minore dispute politice interne ignorând marile probleme ale lumii contemporane și, mai ales, neînțelegând efectele dramatice pe care acestea le-ar putea avea asupra societății și economiei românești .

Este necesară o restartare a modului nostru de gândire și de acțiue pentru a putea face față schimbărilor ce vor veni.

Suntem într-un moment al evoluției cadrului economic și politic global în care dacă nu trecem urgent la regândirea politicilor noastre   cu accent pe restructurarea industrială și prelucrarea superioară a resurselor interne ne vom consolida în poziția de subdezvoltare în contextul parametrilor(comparabilitate) europeni.

Restartarea ar fi o nouă viziune asupra strategiei de dezvoltare a României care ar avea ca obiect central transformarea factorilor noștri de avantaj comparativ în factori de avanaj competitiv.

Avem încă timp să începem chiar noi schimbarea noastră.

Dacă nu ne vom schimba noi pe noi , ne vor schimba alții așa cum le va fi mai bine lor  și nu nouă.

Mircea Cosea.

***********************************************

Profesorul Mircea Coșea a scris acum o nouă carte pe care v-o recomandăm: ”Lumea se Schimbă – România ce face?”. Ascultați-l pe profesor în acest scurt video, vorbind despre carte, aici și acum…

Veți înțelege și mai bine de ce veți vrea să o citiți. Fiți cu ochii pe postările noastre de pe pagina noastră de FB și pe articolele de pe site și veți afla cum puteți să câștigați/primiți 10 volume pe care vi le vom trimite noi. Între timp, lăsați un comentariu, la postarea despre cartea profesorului de pagina noastră de Facebook EM360 (postare din 1 iulie 2019) și spuneți-ne de ce ați vrea să fiți printre cei care ar putea primi cartea de la noi și, pe scurt, cum vedeți voi România în perioada aceasta a marilor schimbări.

CLICK & SUBSCRIBE LA CANALUL EM360 de YOUTUBE

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360

#EM360 #EM360Studio #OutOfTheBox #EM360OutOfTheBox#EM360cuAdiManiutiu

#EconomyAndMore360 #EntertainmentAndMore360

 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau