fbpx

Să spui că te pricepi la combaterea evaziunii fiscale și să spui că te lupți cu munca la negru, ca apoi să vii cu o măsură care fixează un prag minim al contribuțiilor sociale, prag care va fi calculat, de la 1 august 2017, la nivelul salariului minim, e semn de disperare și neputință (mai ales după ce ai eliminat plafonarea acelorași contribuții). Într-adevăr, o fi goana după bani sportul elitelor guvernamentale, dar mă așteptam la ceva mai mult talent. Dar, nu! La modă sunt comportamentele și mișcările găinilor decapitate.

Fugim ca disperații dintr-o gafă-n alta, da’ de mai pică de undeva un leu de doi, ca să avem bani de măririle promise. Promise din banii altora – că din moment ce investițiile publice și fondurile UE sunt zero/nada/nix – doar din banii altora pot fi, că tu n-ai, îți bate vântu-n trezorerie. Contează că nu se respectă cele 6 luni de “grație” prevăzute în Codurile Fiscale? Nu! Contează că nu te-ai consultat cu mediul de afaceri și cu cel sindical? Nu! Contează că nu au existat nicio dezbatere, nicio statistică care să fundamenteze pasul? Nu!

Ok, NU zic că n-ar fi multă fraudă la mijloc și NU zic nici că multe contracte part-time nu sunt, de fapt, contracte full, dar mascate pentru a evita taxele – deci evaziune curată. Ok! Dar NU pot spune cu precizie și nici NU pot avansa cifre, pentru că n-am văzut niciun studiu pe tema asta (lansat de guvern sau de către altcineva). Și tocmai asta e problema. Oameni buni, știți ce faceți? Hai să presupunem (doar de dragul discuției) că din 160.000 de contracte part-time, jumătate sunt la negru. Și, din incompetență sau lipsă de soluții, ziceți așa: “dă-i în mă-sa pe ăia 80.000 corecți, băgăm măsura acum și îi radem pe ăia care o ard la negru.” Greșit, mes chers. Niciodată nu te atingi de cei corecți, ci mergi țintit și îi razi pe cei care încalcă legea. Iar dacă nu ești în stare, pleci acasă, că nici n-a început, nici nu se termină lumea cu tine. Plus că există îndoilei cu privire la sumele pe care le veți strânge în plus: cei corecți se vor lăsa păgubași, iar hoții vor fura și mai mult…

Cum ar fi ca un hotel să te taxeze 3 nopți, deși tu ai stat doar două, doar pentru că unii clienți fură scrumiere, clanțe sau halate la plecare? Și exemplele pot continua. Mi se pare că relaxarea fiscală marca PSD merge din bine în tot mai bine. Sunt curios ce mai urmează… Sper totuși să ne potolim și să redirecționăm energia și creativitatea asta către autostrăzi și alte “investiții & chestii” promise. Potoliți-vă și treceți la treabă! Sau vreți să plecăm toți și să rămâneți doar voi? :))) Poate că asta o fi … 😉 

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau