Reședință de vacanță: Palatul Livadia. Crimeea, Yalta, anul 1861. Țarul Alexandru al II-lea a ordonat ca mica localitate Livadia (situată la trei kilometri de Yalta) să fie cumpărată pentru Împărăteasa Maria Alexandrovna. După ce ordinul a fost îndeplinit a urmat, firește, construirea unui palat. De fapt, arhitectul Ippolito Monighetti a construit nu unul, ci două palate, de dimensiuni diferite. Alături de acestea a fost ridicată și o biserică, iar pe lângă toate cele trei clădiri a fost amenajat un parc întins pentru ca împărăteasa să se poată bucura de plimbări lungi în aer liber.
Urcarea pe tron a lui Nicolae al II-lea (1894), care a depus jurământul chiar la Palatul Livadia, a însemnat și reconstrucția clădirii, care a devenit una dintre reședințele preferate ale Romanovilor. Țarul a decis ca cele două palate să fie demolate, iar în locul lor să fie ridicată o singură construcție mare și impunătoare. Nikolay Krasnov, cel mai cunoscut arhitect din Yalta în epocă a primit, în 1909, sarcina de a proiecta noua reședință imperială, care a fost inaugurată după 17 luni, în septembrie 1911. La timp pentru ca Marea Ducesă Olga Nikolaevna, fiica țarului, să își sărbătorească acolo ziua de naștere. Se pare oricum că, în mare parte, design-ul reședinței de vară este chiar creația familiei imperiale, care a decis, de exemplu, ca fiecare dintre cele patru fațade să arate diferit.
Plimbările membrilor familiei imperiale în parcul din jurul reședinței, pe jos, dar mai ales călare, au devenit din ce în ce mai lungi pentru ca și spațiul de acces din jurul palatului, așa numitul drum al țarului a fost extins. Asta, desigur, când plimbările nu se făceau pe apă la bordul iahtului imperial Standard, comandat de pe vremea lui Alexandru al III-lea și inaugurat în septembrie 1896.
Ce plăcere să mă aflu acasă pe apă din nou, nota țarul Nicolae al II-lea în jurnalul său. Standard era vasul lui preferat.
Luna mai a anului 1916 a marcat, din păcate, pe neștiute, ultima vizită a lui Nicolae al II-lea în Crimeea.
De atunci, istoria și-a jucat rolul, iar astăzi, deși Palatul Livadia este deschis vizitatorilor, Crimeea nu poate fi tocmai în topul destinațiilor de vacanță.
Îndulcim acest final mai puțin fericit cu o înghețată în următorul material #HistoryHighlights din #SummerVacation.
#HistoryHighlights
#SummerVacation
#EM360
copyright foto: EM360, CanStockPhoto, Mihaela Simina (arhivă personală)
www.economielaminut.ro & www.EM360.ro