EM360TALK cu Adi Maniutiu & Daniel Apostol

Invitat: Conf.univ.dr. Iulian Fota – New Strategy Center

La o dezbatere organizată zilele trecute la Washington de către Atlantic Council, un think tank american în domeniul afacerilor internaționale, una dintre cifrele menționate a fost pierderea economică a Americii estimată din cauza pandemiei, de minus 14%.

„E o estimare preliminară, dar ordinul de mărime e important: e de trei ori și mai mare prăbușirea față de cea din 2008/2009. (…) Asta ne arată cât de dramatică devine situația”,

a declarat, la EM360 TALK, Conf. univ. Dr. Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

„Aici nu e vorba numai de cantitate, ci și de natura acestei cantități. Pentru că în 2008/2009 am avut o criză financiară, care a venit din burta sistemului financiar bancar, s-a propagat apoi în economie și am avut o recesiune la nivel global. De data asta, criza e de cu totul altă natură. Colapsul acum nu pleacă din sistemul financiar sau industrial. Toată economia colapsează pe orizontala ei”,

a explicat jurnalistul Daniel Apostol.

„Știm ceva ce a perturbat foarte mult. Avem componenta de panică, care distruge piața, îngheață businessul și, mai mult, blochează banii care nu circulă. Valurile sunt destul de mari și barca noastră e destul de mică”,

a apreciat, la rândul său, Adi Măniuțiu, analist și antreprenor.

Speculanții crizei: China și Rusia

Țări precum China și Rusia văd însă și partea de oportunitate a acestei crize, iar Italia este o țară pentru care ambele au un interes de mai mult timp. Care este acela?

Urmăriți întreaga discuție de la EM360 LIVE, care l-a avut ca invitat pe Conf. univ. Dr. Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

EM360TALK este o co-producție între EM360 Studio și Revista Economistul, o componentă a colaborării dintre Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol. EM360TALK poate fi urmărită și la PROFIT TV.

SUBSCRIBE: LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE EM360 cu Adi Maniutiu

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360

Share.

Autor

Avatar

Echipa editorială a portalului Economy & More / EM360 cu Adi Maniutiu