fbpx

În acest episod o să vorbim despre economisire. O să aflăm de ce este important să economisim, dar și ce variante avem la îndemână pentru a face acest lucru.

Cât despre motivele pentru care economisim, sunt sigur că vă vin în minte o grămadă. Eu mă gândesc la o rezervă pentru situaţii de urgenţă, o vacanţă pe care nu o pot plăti pe loc să plătesc împrumutul mai repede, ca să plătesc per ansamblu mai puțin, sau pur și simplu să pun un ban deoparte pentru pensie. Indiferent de motiv, pentru că viața e plină de neprevăzut, e foarte important să asigurăm cel puțin acel fond de urgență “bun la toate”.

Oricât de greu vi s-ar părea să puneți niște bani de-o parte din veniturile care poate nici nu vă ajung de la o lună la alta, eu cred că se poate. Trebuie doar puțină voință și ceva mai multă disciplină.

Mergeți la cumpărături cu o listă stabilită de acasă. Dacă mergeți la liber, s-ar putea ca în coș să apară mai multe produse decât v-ați propus. Sigur, poate e ceva care vi se pare important și pe care ați uitat sa îl treceți pe listă acasă, dar faceți un efort să îl lăsați pe raft. Îl treceți primul pe lista următoare de cumpărături. La fel, nu vă lăsați ispitiți de promoții. Automat ele înseamnă lucruri suplimentare listei. Nu cumpărați lucruri doar pentru că sunt ieftine.

Și tot la magazine, încercați să plătiți cash, nu cu cardul. Impactul psihic este mai mare când vedeți cum efectiv vă dispar banii din portofel. Acum, o variantă sigură pentru a economisi este să scădem din start în ziua în care ne primim banii suma pe care vrem să o punem de-o parte.

Deci mai întâi punem deoparte si cheltuim ce rămâne, nu punem deoparte ce rămâne după ce cheltuim. Deci, în ziua cand îi primim îi transferăm imediat într-un cont de economii, pentru că dacă îi avem la îndemână, în casă, o să intrăm în ei mai repede decât am crede. Deși vă promiteți că îi puneți la loc, nu se va mai întâmpla așa, ba mai mult, veți crea și un precedent: am mai luat, asta e, tot banii mei sunt.

Bun, poate nu vreți să economisiți din prima, lună de lună, dar încercați măcar să economisiți deștept, pentru anumite obiective. Să spunem că urmează Crăciunul, o vacanță sau niște zile de naștere. Luați-vă câteva luni înainte în care începeți să puneți bani de-o parte. Puneți câte un plic pentru fiecare obiectiv și stabiliți o sumă fixă pe care să o puneți acolo lunar. Să zicem că punem 50 de lei pentru Crăciun, 20 de lei pentru ziua de naștere a mamei, 30 de lei pentru vacanță și așa mai departe.

*Campanie multimedia de educație financiară realizată de asociația Big Dream Media cu sprijinul Provident Financial Romania și Photomedia EM360, în colaborare cu portalul sigurantafinanciara.ro.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau