fbpx

Banii ne dictează viața aproape în fiecare zi și parcă nu sunt niciodată de ajuns, așa? Însă v-ați gândit vreodată cum au apărut și cum au evoluat banii în timp? De exemplu, știați că acum vreo 4.000 de ani oamenii “plăteau” pentru bunuri cu scoici și roți de piatră? Ei bine, astăzi folosim carduri bancare, portofele electronice, sau chiar monede virtuale. Dar ce sunt banii?

ȘTIAȚI CĂ…

* în România, primele negocieri pentru baterea unei noi monede naționale au avut loc după venirea pe tron a lui Alexandru Ioan Cuza?

* moneda națională a Principatelor Române a devenit leul în urmă cu 155 de ani?

* în Epoca de Piatră, când oamenii și-au dat seama că produceau mai mult decât consumau a luat naștere trocul? Acesta a fost primul tip de schimb comercial folosit între oameni.

* primii bani tipăriți de către stat au fost emiși de guvernele coloniale din partea de nord a Americii și au apărut pentru că transportul de mărfuri dintre Europa și coloniile americane dura mult, iar coloniștii care doreau să își extindă activitatea, rămâneau cel mai adesea fără ”lichidități”?

* în perioada interbelică, s-au înființat primele instituții financiare globale:
-Fondul Monetar Internațional;
-Banca Mondială?

* dolarul a devenit valuta de referință, țările au fost obligate să respecte o politică monetară de controlare a cursului de schimb prin raportarea propriilor monede la valoarea dolarului?

*Campanie multimedia de educație financiară realizată de asociația Big Dream Media cu sprijinul Provident Financial Romania și Photomedia EM360, în colaborare cu portalul sigurantafinanciara.ro.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau