fbpx
  • OMV Petrom sprijină cu 4 milioane de euro o nouă etapă a programului România Eficientă, derulat de EPG
  • Vor fi renovate clădirile a două școli publice la standard de consum de energie aproape zero (nZEB)

24 noiembrie 2022. OMV Petrom continuă să promoveze eficiența energetică în clădiri și susține cu 4 milioane de euro o nouă etapă a programului România Eficientă, lansat împreună cu EPG în 2019. Programul include finanțarea de proiecte de renovare pentru creșterea performanței energetice a clădirilor publice, precum și programe de educație și campanii de informare publică în domeniul eficienței energetice în clădiri.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: „Pentru un viitor energetic sustenabil este important să avem un consum responsabil și eficient. Acesta este și scopul acestui program, de a arăta cum putem cu toții, prin eficiență energetică, să eliminăm risipa și să contribuim la un mediu mai curat. România Eficientă a dovedit că poate contribui la schimbare și noi vom continua să susținem acest program.”   

Radu Dudău, director Energy Policy Group și coordonator al programului România Eficientă: „După o vară excesiv de fierbinte, care a evidențiat nevoia ca locuințele noastre să ne protejeze de efectele extreme ale încălzirii globale, sezonul rece, cu facturi mari pentru energie, ne arată cât de important este să avem un spațiu de locuit confortabil și eficient din punct de vedere energetic, care să ne apere de frig la un consum minim de energie primară. Lecțiile oferite de proiectul România Eficientă au devenit astfel extrem de actuale și de valoroase. Ne bucurăm să putem oferi publicului cunoștințe relevante despre economisirea de energie și să creăm pentru un număr crescând de elevi din România condiții moderne pentru studiu, însoțite de educație în spiritul eficienței energetice.”

Prin această nouă fază a programului România Eficientă, două unități de învățământ din Ovidiu (jud. Constanța) și Drobeta-Turnu Severin (jud. Mehedinți) vor fi reabilitate și modernizate pentru a fi aduse la un standard de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB). Renovarea include izolarea termică a pereților exteriori, a terasei și a planșeului cu materiale eficiente energetic, schimbarea integrală a tâmplăriei existente cu una performantă energetic, dotarea cu sisteme moderne de iluminat și cu echipamente de producere a energiei din surse regenerabile.

Primele faze ale proiectului au constat preponderent în activități de educare, cercetare-documentare, elaborare de publicații și diseminare publică a informației despre eficiența energetică în clădiri. Acestea au inclus renovarea la standarde nZEB a două școli publice din Ploiești și Băicoi. În luna aprilie a acestui an, au fost finalizate lucrările de renovare la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, iar în septembrie 2022 au fost demarate lucrările de modernizare la Școala Gimnazială „Liliești” din Băicoi.

În intervalul iunie 2019-noiembrie 2022, în cadrul proiectului România Eficientă au fost desfășurate următoarele tipuri de acțiuni:

  • studii, rapoarte și  documente cu privire la politicile și reglementările specifice eficienței energetice în clădiri, la beneficiile multiple ale proiectelor de investiții în acest sector, precum și la programele de finanțare disponibile;
  • finalizarea și lansarea Calculatorului de Eficiență Energetică, aplicație online de calcul a economiilor de energie în clădirile rezidențiale din România;
  • organizarea a trei ediții ale Forumului România Eficientă, conferință internațională dedicată eficienței energetice în clădiri, care a devenit un reper anual la nivel sud-est european atât pentru experții și industriile regionale, cât și pentru autoritățile naționale și europene;
  • organizarea de campanii de educație și informare în universități și școli.

***

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

Despre Energy Policy Group

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. Focusul regional al activității sale este România și Europa de Sud-Est, însă EPG acordă o atenție sporită contextului mai larg al politicilor europene și al tendințelor globale, în încercarea de a promova un dialog constructiv în rândul decidenților și al publicului larg.

EPG desfășoară o susținută activitate de cercetare în domeniul politicilor energetice, pe bază de granturi competitive cu finanțare internațională. Eficiența energetică este un domeniu central de competență al EPG.

EPG pledează pentru un sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social, promovând politici și acțiuni de decarbonare în toate domeniile economice, cu accent pe sectorul energetic.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 de benzinării sub două branduri – OMV și Petrom.

Acțiunile OMV Petrom se tranzacționează la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe și dividende plătite în perioada 2005 – 2021. În aceeași perioadă, compania a investit circa 17 miliarde euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2021, compania a alocat peste 80 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau