fbpx

Sursa: Asociaţia Energia Inteligentă (autor – Dumitru Chisăliţă)

Așa cum declaram în urmă cu 2 săptămânimă aștept la scăderea prețului la pompă în România”, astăzi vedem că această previziune s-a întâmplat.

Prețul la pompele din România a scăzut în medie, cu cca 20 de bani cca 2,5%. Această situație se datorează scăderii cotațiilor țițeiului față de luna iunie 2022, scăderii cotaților la benzină și la motorină față de aceeași perioadă, dar și urmare a scăderii cursului leu doalar.

Alte elemenete importante care au determinat această situație sunt legate de reluarea funcționării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană și pregătirea repunerii în funcțiune a celei de a douamari rafinării din aceeași zonă oprită în urmă cu o lună. Chiar și faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din țițeiul Kazah în Europa a contribuit la situația de astăzi.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut joi la 106 dolari pe baril, alunecând pentru a doua sesiune consecutivă, împovărate de datele oficiale care indică o cerere mai slabă de benzină din SUA, în ciuda sezonului de vârf de vară.

Un raport EIA publicat miercuri a arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut cu 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, depășind așteptările pentru o creștere de 71.000 de barili.

Produsul furnizat de benzină, un indicator al cererii, a scăzut cu aproximativ 7,6% față de un an în urmă, la aproximativ 8,5 milioane de barili pe zi, după cum a menționat Reuters. Prețurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor crescânde de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, a zguduit piețele de mărfuri și a umbrit restricția continuă a ofertei.

SUA lucrează, de asemenea, la un plan de plafonare a prețurilor țițeiului rusesc, dar viceprim-ministrul Alexander Novak a avertizat că Rusia nu va exporta petrol dacă prețul este plafonat sub costurile de producție.

Important este să tragem câteva învățăminte din această situație, care probabil se va mai repeta în viitor:

  • Statul trebuie să intervină, atunci când apar creșteri bruște de prețuri pe fondul evoluțiilor internaționale, dar cu măsuri care să nu afeceteze funcționarea normală a pieței (dacă prețul benzinei ar fi fost plafonat la 8 lei/litru, consumatorii ar fi plătit mai mult astăzi pentru benzină)
  • Furnizorii de produse petroliere reacționează, atunci când evoluțiile cerere-ofertă / preț-cantitate o impun (prețurile ridicate la benzină, au redus cantitățile vândute și implicit ar fi redus din profiturile benzinarilor în lipsa unei acțiuni a acestora).  
  • Impulsul societății civile, care prin studii și analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esențială în stabilirea Prețului Corect.

Totuși ce se va întâmpla în viitor?

Menținerea tendinței de scădere a cursului leu/dolar, v-a crea premiza ieftinirii prețului la pompă.

De asemenea conform Tradingeconomics, în perioada următoare există tendința menținerii prețului pentru țițeiului Brent, la valori cuprinse între 95 – 105 dolari /baril

Previziuni privind evoluția prețului țițeiului brent | Sursa: Tradingeconomics

Această situație ne indică că această scădere a prețului la benzină și motorină, ar trebui să continue și în următoarea perioadă, dacă nu apar incidente majore care să perturbe aceste tendințe.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau