fbpx

Astăzi, Adrian Măniuțiu a vorbit la Neatza cu Răzvan și Dani, la Antena 1, despre shoppingul online. O plăcere și o necesitate pentru fiecare dintre noi, dar care cere și un pic de atenție.

Dintre recomandările pe care ni le-a oferit, vă amintim:

Să optăm pentru autentificarea suplimentară, de exemplu validarea transferului prin online banking sau prin SMS ori e-mail.

Să verificăm site-ul retailerului. E un pas simplu, pe care nu toți îl realizăm: trebuie să ne asigurăm că adresa site-ului are forma https (și nu doar http). Adăugarea acelui s se face de către organisme specializate, în urma verificării vânzătorului. Este un element de siguranță suplimentar, de care trebuie neapărat să ținem cont.

Să ne asigurăm că pe site sunt afișate date de contact valide, de exemplu număr de telefon, adresă fizică, adresă de e-mail.

Să verificăm reputația retailerului: în general, cu cât un brand este mai cunoscut, cu atât cumpărăturile sunt mai sigure.

Să fim atenți la clone: niciodată un site legitim nu va cere numărul cardului prin e-mail, sms sau WhatsApp. Nu e nevoie, sperăm, să mai spunem că nimeni nu cere PIN-ul cardului.

Cardul este doar un instrument de plată, niciodată de încasare. De aceea, dacă suntem anunțați că, spre exemplu, am câștigat un concurs, niciodată să nu oferim numărul cardului pentru a primi bani. E o înșelătorie, cu siguranță.

Nu facem cumpărături de pe rețele publice de WiFi deoarece datele noastre sunt expuse.

Verificăm extrasele atent pentru a putea observa rapid tranzacții ce nu ne aparțin. În cazul în care constatăm ceva suspect, sunăm la bancă și este posibil să ne recuperăm banii.

Bonus: pe site-ul arb.ro, aparținând Asociației Române a Băncilor, puteți găsi resurse educative utile pentru siguranța tranzacțiilor online.

Mai multe informații, în înregistrare.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau