fbpx

În ţara care se laudă cu una dintre cele mai rapide viteze de internet din lume, oamenii refuză să ţină pasul cu evoluţia tehnologică. De ce? Se pare că numitorul comun este lipsa educaţiei digitale care, conform specialiştilor, nu ar trebui făcută „după ureche“.

Specialişti în economie, oameni de ştiinţă şi sociologi analizează care sunt motivele reticenţei românilor faţă de tehnologie şi trasează, în linii fine, drumul către o naţiune digitale

Folosirea tehnologiei şi implementarea digitalizării au fost accelerate de pandemia de coronavirus şi restricţiile impuse în această perioadă, însă este de ajuns? Unde ne situăm în Uniunea Europeană şi ce avem de făcut?

Statul român promite digitalizare în toate instituţiile sale, iar în 2020 a fost creat un organism care să se ocupe de acest lucru, Autoritatea pentru Digitalizarea României. Însă România ocupă locul 26 din 27 în clasamentul european privind digitalizarea (Indicele economiei şi societăţii digitale – DESI pentru 2020).

Digitalizarea instituţiilor statului

Analistul economic Adrian Măniuţiu subliniază faptul că ne situăm pe această poziţie şi din cauza faptului că multe instituţii ale statului nu sunt încă digitalizate.

„România are instituţii care nu sunt încă informatizate. Dacă acolo de unde trebuie să plece reforma noi încă suntem în epoca de piatră, ce pretenţii să avem şi cum să ne mai mire rezultatul. Atât timp cât formularele online trebuie depuse la ghişeu, nimic nu se poate schimba doar cu înfiinţarea unei autorităţi şi nici cu împărţirea unor tablete în tot felul de zone rurale care nu beneficiază de niciun fel de infrastructură sau de utilităţi minime. Trăim un paradox şi o situaţie absurdă: avem cel mai rapid internet şi printre cele performante viteze de internet din lume şi totuşi graful de penetrabilitate al tehnologiei este foarte scăzut“, subliniază specialistul.

În România, aproximativ 18% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani nu au utilizat niciodată internetul, în timp ce media UE este de 9%. Totodată, doar 10% din populaţie are competenţe digitale peste nivelul elementar, ţara situându-se astfel pe ultimul loc în cadrul Uniunii Europene în această privinţă. Nici sectorul bugetar, chiar acolo de unde ar trebui să pornească digitalizarea, nu stă prea bine la acest capitol, întrucât o bună parte din funcţionari nu au competenţe digitale peste nivelul elementar.

„Marea problemă cu digitalizarea în România o reprezintă lipsa resursei umane. Oamenii, în special cei din sectorul bugetar, nu sunt pregătiţi. Pentru a pune concret în practică digitalizarea în România este nevoie ca angajaţii statului să dea examene semestrial sau chiar trimestrial în privinţa cunoştinţelor pe care le-au acumulat şi pe care ştiu să le pună sau nu în practică atunci când lucrează cu programe sotfware“, susţine consultatul economic Adrian Negrescu

Totul porneşte de la educaţie

România are multe de recuperat în ceea ce priveşte educarea populaţiei adulte, dar şi a celei tinere, în materie de tehnologie şi digitalizare. Specialiştii consideră că, pe de-o parte, ar trebui oferite gratuit cursuri de digitalizare populaţiei adulte, care a prins anii de şcoală în timpul comunismului, iar pe de altă parte, sistemul educaţional din prezent ar trebui adus în secolul XXI.

Consultantul economic Adrian Negrescu explică faptul că „digitalizare fără educaţie nu se poate“, punctând faptul că reticenţa la schimbare este una foarte mare mai ales în mediul rural, în contextul în care oamenii nu au de unde să ştie cum să folosească un calculator dacă nu au învăţat la şcoală sau nu au fost instruiţi la serviciu.

„Majoritatea populaţiei adulte din România a crescut în comunism, perioadă în care tehnologia calculatorului şi software-ului era una elitistă (se învăţa despre ea în liceele de Informatică), foarte puţini români erau interesaţi de acest domeniu. Din această cauză, mare parte din populaţia adultă activă din România nu are cunoştinţe despre digitalizare. Este rolul statului să organizeze cursuri de pregătire, atât pentru angajaţii proprii, cât şi pentru publicul larg“, susţine specialistul.

Continuarea articolului pe: adevarul.ro

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau