fbpx

Știm că tot anul am vorbit despre cum să gestionăm corect venitul familiei sau cum să reușim să economisim niște bani. Ei bine, a venit luna decembrie, iar sărbătorile bat la ușă, așa că știm că este cu atât mai greu să atingem acum subiectul chetuielilor făcute “cu cap”. Dar…ne încercăm norocul, în speranța că dăm o mână de ajutor, nu că vă încurcăm mai tare 🙂

  1. Programați din timp. Usor de zis, greu de făcut, dar nu vă lăsați surprinsi de Crăciun, precum altii de iarnă în ianuarie. Cumpărati cadourile din timp, ca să nu puneți presiune pe voi pe ultima sută de metri cu 20 de cadouri odată.
  2. Folosiți liste. Treceti în dreptul fiecărui nume ce vreti să luati, dar și un buget. Și încă ceva aici, chiar dacă ați putea strica surpriza din dimineața zilei de 25 decembrie, întrebați ce își dorește persoana respectivă. Este recomandat să cumpărați ce își dorește ea, nu ce ne dorim noi. Și astfel știm că banii nu s-au irosit.
  3. Nu cumpărați mâncare în exces. Suntem obișnuiți (și nu este un obicei tocmai sănătos) să avem mesele cât mai bogate de sărbători, dar de fiecare data ne trezim că aruncăm multă mâncare. În felul acesta sunteți atenți nu doar la risipa alimentară, ci și la risipa financiară.
  4. Încercați să cheltuiți cât aveți, nu cât vă doriți.
  5. “Secret Santa” este secretul. S-ar putea să fie interesant și mai economic pentru familie să faceți “Secret Santa”, ca să nu mai luați 20 de cadouri. Faceți o conveție anul acesta și vedeți ce iese. Nu mai luați cadouri fiecare pentru fiecare, ci trageți bilețele cu câte o singură persoană. Stabiliți chiar și o valoare a cadoului, astfel încât să nu fie disproporționate și unul să primească o pereche de șosete, iar altul un telefon.
  6. Optați pentru vouchere. Dacă bugetul este strâmtorat, apelați la aceste soluții interesante. Și nu ne referim aici doar la voucherele cadou disponibile în magazine sau la centrele de SPA. Alegeți să faceți chiar voi niște vouchere personalizate cu servicii pe care sunteți dispuși voi să vi le asumați, ca de exemplu: pentru următoarele 4 săptămâni spălați vasele sau de două ori pe lună faceți baby sitting părinților care nu mai apucă să iasă singuri în oraș. 🙂
  7. Un audio book personalizat. Nici un astfel de cadou nu vă costă nimic. Trebuie doar să vă înregistrați citind una dintre cărțile preferate ale persoanei respective, dar care nu are timp pentru lectură.
  8. La fel, nu vă costă nimic să îi puneți pe copii să deseneze sau să picteze ceva pentru cei dragi, apoi luați o ramă frumoasă și… gata cadoul.
  9. Dar din dar se face Rai. Poate părea ciudat, dar căutați prin casă și vedeți ce găsiți de oferit. Mai mult ca sigur găsiți cadouri pe care le-ați primit și voi de la alții, dar fie nu vi se potrivesc, fie nu sunt chiar pe gustul vostru. Dar poate sunt pe gustul altora.
  10. Considerați timpul petrecut alături de cei dragi de sărbători, și nu numai, cel mai frumos cadou. 🙂

Să vă fie bine și să aveți un 2023 echilibrat din punct de vedere financiar!

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau