Bun, bun, bun! Deci cum era povestea aia cu debirocratizarea? Cu tăiatul hârtiilor? Cum era „promisiunea” legată de faptul că o instituție publică nu îți va mai cere niciodată teancuri de HÂRTII, COPII și ACTE eliberate tot de către stat? Cum era cu mersul „doar cu buletinul” și se rezolvă? Bla, bla, bla. O chestiune banală: trebuie deschis un cont de trezorerie. Ar trebui să fie simplu. Ar trebui :)))… Trecem peste partea de formularistică (2-3 direct la ghișeu), ștampile, cozi și mostre de semnătură. Bun. Trecem. Și ajungem la actele necesare:
– copie după certificatul de înregistrare
– copie dupa C.I. (a administratorului societății)
– copie după certificatul constatator (dar fără original n-ai copie așa că trebuie să dea cineva o fugă și la ONRC)
– copie după rezoluția care autorizează înființarea societății
– copie act constitutiv
– împuternicire
– ONLINE NU SE POATE FACE NIMIC. Nici la deschidere, NICI după. (post deschidere, dacă pentru ridicare extrase cont si alte operatii – depuneri O.P., depuneri numerar, viramente – va merge altcineva decat administratorul, trebuie delegatie)
– două dosare cu șină
– obligatoriu originalele la purtător (te cari și cu originalele, ca să se convingă toată lumea că nu le-ai făcut în Photoshop)
Măcar nu te trimite nimeni la notar…
Revin la partea cu online-ul tocmai pentru că la Trezorerie nu s-a auzit de așa ceva: cei care doresc să facă plăţi sau să afle soldul contului trebuie să se deplaseze personal la ghişeele Trezoreriei, şi asta nu pe durata întreagă a programului, ci doar într-un anumit interval. Aaa – încă ceva: actualizarea datelor se face o dată la câteva zile. De parcă mai contează, deschiderea contului este gratuită, insă se percepe un comision lunar de administrare.
Acesta e doar UN SINGUR EXEMPLU. Din păcate aproape toată administrația e așa. Un dezastru. Și noi în loc să rezolvăm mai întâi problema asta suntem foarte creativi cu privire la reforma unor mecanisme care depind tocmai de felul în care funcționează administrația – aceeași care te și se îngroapă în hărtii. Poate că n-ar strica deloc ca orice reformă să înceapă cu o informatizare, interconectare și debirocratizare reală. Nu cu praf în ochi și planuri mirobolante și sortite eșecului. Așa că hai să luăm niște calculatoare și să vorbim abia apoi despre jdemii de consultanți fiscali sau alte aberații. Suntem pe drumul greșit pentru că nu prea avem nicio tangență cu secolul în care trăim…
PS. Faza cu „dosarele șină” e chiar tare!
www.economielaminut.ro & www.EM360.ro
sursa ilustrației: Lehel Kovacs Illustrations & kolehel.com