fbpx

28 iulie 1984, Los Angeles, California, Statele Unite ale Americii. Încep Jocurile Olimpice de Vară. Ca răspuns la boicotul SUA asupra JO din 1980, de la Moscova, țările blocului comunist boicotează competiția din America. Există, totuși, trei excepții: China, Iugoslavia și Republica Socialistă România.

La ceremonia de deschidere, delegația românească e ovaționată de publicul american, în semn de apreciere a poziției României. Doar că sportivii români nu bătuseră atîta drum degeaba: România avea să se claseze pe locul al doilea în privința numărului de medalii de aur, după SUA, și pe locul al treilea la numărul general de medalii cîștigate.

Printre medaliații cu aur au fost Doina Melinte, Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Ecaterina Szabo, Elisabeta Lipă, Nicu Vlad, Valeria Răcilă și, desigur, Maricica Puică.

Maricica a cîștigat cursa de 3.000 de metri în 8:35.96. La 30 de ani de la cursă, Maricica Puică avea să declare într-un interviu: „Eu încă visez noaptea că alerg.”

copyright Lehel Kovacs/ em360

copyright ilustraţie: Lehel Kovacs Illustrations & kolehel.com

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau