fbpx

De ce sunt bune pentru economie biletele de valoare și cardurile de masă? Este una dintre întrebările care și-a găsit răspunsul în cadrul dezbaterii „Politici inovatoare care utilizează bilete de valoare: Cele mai bune practici și perspective din Europa”, ce a avut loc joi, 24 octombrie, în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Conferinței Internaționale „The Future of Europe” organizată de Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice București.

DAU 1 LEU, IAU CE VREAU EU. ȘI AU DE CÂȘTIGAT ȘI ALȚII.

Prof. Univ. Dr. Cristian Păun a prezentat concluziile unui studiu realizat de către ASE privind efectul fiecărui leu cheltuit prin intermediul biletelor de valoare în general și al cardurilor de masă în particular.

Astfel, fiecare 1 leu cheltuit prin tichete de valoare generează:

  • 0,18 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, provenite din sumele suplimentare colectate de stat prin taxe și impozite, generate din activitățile economice legate de producție și importuri.
  • 0,08 lei credit suplimentar de consum pentru persoanele fizice.
  • 2,91 lei suplimentari pentru PIB

În ceea ce privește cardurile de masa, situația stă astfel:

1 leu cheltuit prin carduri de masă generează:

  • 0,11 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, provenite din sumele suplimentare colectate de stat prin taxe și impozite, generate din activitățile economice legate de producție și importuri.
  • 0,06 lei credit suplimentar de consum pentru persoanele fizice.
  • 2,63 lei suplimentari pentru PIB

MAI MULȚI ROMÂNI ÎȘI GĂSESC JOB ÎN COMERȚ ȘI HORECA.

Studiul desfășurat de ASE a măsurat și efectul asupra pieței muncii, atât în ce privește cardurile de masă, cât și voucherele de vacanță. 

  • 436.828 lei cheltuiți anual prin carduri de masă generează un loc de muncă suplimentar în comerțul cu ridicata și cu amănuntul.
  • 187.026 lei cheltuiți anual prin tichete de vacanță contribuie la crearea unui loc de muncă în HORECA.

ȘI ESTE LOC DE MAI BINE.

În cadrul dezbaterii, prof. Cristian Păun a punctat faptul că o analiză comparativă a datelor de anul acesta față de cele de la nivelul lui 2019 arată că, deși impactul economic al biletelor de valoare rămâne unul important, se constată o ușoară scădere față de acum 5 ani, influențată de crizele care s-au succedat din în acest interval, dar și de schimbarea regimului fiscal introdusă la începutul acestui an.

Mai mute informații despre Conferința Internațională „The Future of Europe”, pe https://rei.ase.ro/cercetare/conferinte/foe/

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau