De ce sunt bune pentru economie biletele de valoare și cardurile de masă? Este una dintre întrebările care și-a găsit răspunsul în cadrul dezbaterii „Politici inovatoare care utilizează bilete de valoare: Cele mai bune practici și perspective din Europa”, ce a avut loc joi, 24 octombrie, în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Conferinței Internaționale „The Future of Europe” organizată de Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice București.
DAU 1 LEU, IAU CE VREAU EU. ȘI AU DE CÂȘTIGAT ȘI ALȚII.
Prof. Univ. Dr. Cristian Păun a prezentat concluziile unui studiu realizat de către ASE privind efectul fiecărui leu cheltuit prin intermediul biletelor de valoare în general și al cardurilor de masă în particular.
Astfel, fiecare 1 leu cheltuit prin tichete de valoare generează:
- 0,18 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, provenite din sumele suplimentare colectate de stat prin taxe și impozite, generate din activitățile economice legate de producție și importuri.
- 0,08 lei credit suplimentar de consum pentru persoanele fizice.
- 2,91 lei suplimentari pentru PIB
În ceea ce privește cardurile de masa, situația stă astfel:
1 leu cheltuit prin carduri de masă generează:
- 0,11 lei venituri suplimentare pentru bugetul statului, provenite din sumele suplimentare colectate de stat prin taxe și impozite, generate din activitățile economice legate de producție și importuri.
- 0,06 lei credit suplimentar de consum pentru persoanele fizice.
- 2,63 lei suplimentari pentru PIB
MAI MULȚI ROMÂNI ÎȘI GĂSESC JOB ÎN COMERȚ ȘI HORECA.
Studiul desfășurat de ASE a măsurat și efectul asupra pieței muncii, atât în ce privește cardurile de masă, cât și voucherele de vacanță.
- 436.828 lei cheltuiți anual prin carduri de masă generează un loc de muncă suplimentar în comerțul cu ridicata și cu amănuntul.
- 187.026 lei cheltuiți anual prin tichete de vacanță contribuie la crearea unui loc de muncă în HORECA.
ȘI ESTE LOC DE MAI BINE.
În cadrul dezbaterii, prof. Cristian Păun a punctat faptul că o analiză comparativă a datelor de anul acesta față de cele de la nivelul lui 2019 arată că, deși impactul economic al biletelor de valoare rămâne unul important, se constată o ușoară scădere față de acum 5 ani, influențată de crizele care s-au succedat din în acest interval, dar și de schimbarea regimului fiscal introdusă la începutul acestui an.
Mai mute informații despre Conferința Internațională „The Future of Europe”, pe https://rei.ase.ro/cercetare/conferinte/foe/