fbpx

La Telejurnalul TVR, despre datorie, buget, investiții, salarii, pensii… Ce ar fi de reținut e că in lipsa investitiilor, un buget care alocă peste 80% pensiilor si salariilor e sinucigas. Pensiile si salariile sunt plătite din taxe si impozite.

Ok, nici pensiile nu trebuie sa scada, nici salariile. In schimb aparatul bugetar trebuie redus, iar la pensii: cele „cu adevărat speciale” trebuie tunse.

Dar, in nici unul din cazuri, sistemul nu poate functiona fara investiții si fara o activitate economica generatoare de plus valoare. Se aplica același principiu si in cazul datoriei publice si in cazul deficitului bugetar.

Nu contează atât de mult nivelul sau procentul datoriei publice, cât contează ce faci cu banii împrumutați.

Investești și creezi dezvoltare cu ei? Sunt sămânța unor venituri și profituri viitoare? Atunci e ok, pentru că va exista profit socio-economic și va exista și capacitatea de rambursare.

Dacă te împrumuți pentru a acoperi găuri negre sau a subvenționa transferuri și plăți sociale, ei bine, acest fapt echivalează cu o autostrangulare economică, e cronica unei prăbușiri anunțate, pentru că îți canibalizezi sursele de venit și profit viitoare.

Altfel, degeaba ai „procente bune si onorabile”, dar tu, ca țară, n-ai cu ce trece strada…

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau