fbpx

Membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost audiați, miercuri, de către Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în legătură cu falimentul societății City Insurance.

Valentin Ionescu, directorul general al sectorului Asigurări, din cadrul ASF, spune că încă din 2014 s-au luat măsuri legate de compania City Insurance, iar aceasta fost sancționată în fiecare an.

„Măsuri cu privire la această societate au fost luate din 2014. Această societate a fost sancţionată în fiecare an. S-a revocat mandatul directorului general şi preşedintelui în 2015, au fost măsuri pentru a-i restabili situaţia financiară. (…) Vorbim de falsuri în documente. (…)
Conducerii societăţii i-au fost cerute şi a prezentat documente în original, legalizate şi apostilate, lucru pe care societatea l-a făcut. Auditorii companiei au confirmat existenţa acelor bani (din contul fals)”, a mai spus Ionescu.

„În urma investigaţiilor pe care le-am făcut în ultimul an de zile, investigaţii foarte intense care au necesitat verificări ample cu autorităţi europene – EIOPA şi Autoritatea Federală din Elveţia, de asemenea cu autorităţile fiscale din paradisuri fiscale precum Insulele Cayman, Barbados şi insula Nevis. Autorităţile din Europa au fost mai prompte în a ne da răspunsuri, dar autorităţile din aceste paradisuri fiscale au răspuns foarte greu sau deloc.

De ce scot în evidenţă aceste colaborări? Pentru că în Elveţia această companie a declarat că are o sumă de bani care o ajuta la solvabilitate, iar în reasigurare avea cedate 99% din primele brute subscrise în aceste paradisuri fiscale. Aceste două elemente ajutau compania să-şi menţină solvabilitatea.

Nu este nimic incorect din punct de vedere legal în a ţine bani într-o bancă din Europa sau a-ţi face reasigurarea în afara Europei, depinde cum faci îţi faci această asigurare şi dacă aceşti bani există.”

„Noi am constatat că nici asigurarea nu era făcută bine şi de asemenea, cu ajutorul autorităţii elveţiene, că acel cont declarat în Elveţia – prin documente apostilate, traduse şi legalizate de această companie, nu ştiu cum au făcut acest lucru – nu există. Ca urmare, am recalculat indicatorii de solvabilitate, am ridicat autorizaţia conducerii, am amendat cu câte un milion (de lei) fiecare persoană fizică al conducerii, am impus administrator temporar în iunie care a avut mandat împreună cu acţionarii societăţii să restabilească situaţia financiară a societăţii. Lucru care nu s-a întâmplat. Când a expirat termenul legal de 3 luni de la deciziile ASF, a doua zi administratorul temporar ne-a informat că nu au fost restabiliţi indicatorii de solvabilitate şi ca urmare autoritatea s-a supus legii şi a dispus retragerea autorizaţiei acestei companii”., a declarat Valentin Ionescu.

sursa: antena3.ro

 

Declarații Sebastian Burduja, deputat PNL:

“Conducerea actuală are meritul, cel puțin președintele ASF-ului (n.r. Marcu Nicu), din punctul meu de vedere, că în sfârșit «a rupt pisica-n două». Pentru că asta e o problemă care trena și iată ca alții nu au avut curaj să o facă.”

 

Mihai Botez – Deputat USR:

Comisiile economice din Senat și Camera Deputaților au audiat astăzi conducerea ASF. Nici când am numit conducerea ASF nu am stat așa mult, acum însă chiar s-au pus întrebări și s-au oferit răspunsuri cu sens. Ședința a fost confidențială, cu participarea doar a membrilor comisiilor și membrilor ASF pentru că se pare că deja există o anchetă în derulare, iar informațiile expuse acolo pot fi sensibile și pot influența cursul anchetei.

1. De ce a întârziat atât de mult ASF în a luă măsuri mai ferme în ceea ce privește activitatea City Insurance?
Răspunsul are două componente:
– despre vechea conducere nu știm deocamdată ce acțiuni a întreprins, vom afla;
– noua conducere a fost numită în 2019, iar ei spun că au început demersuri încă de atunci.Vom verifica asta în rapoartele de audit.

2. Care sunt cauzele care au dus la falimentul City Insurance?
Principale sunt două cauze:
– un element de legislație națională care presupunea că nepunerea la dispoziție a documentelor solicitate este contravenție și se sancționează cu amendă, iar asta a mai ajutat o perioadă firma City Insurance să tergiverseze clarificarea situației financiare;
– iar al doilea, un element de legislație europeană, Directiva Europeană Solvency 2, care permite ca firme din UE să fie reasigurate de firme ce au conturi deschise și în țări care sunt mai opace în ceea ce privește transparența situațiilor financiare ale rezidenților.

3. Ce se va întâmpla cu clienții City Insurance sau cei care vor fi loviți în trafic de asigurații acestei firme?
– contractele de asigurare pot fi denunțate, iar clienții își pot recupera banii pentru restul perioadei de asigurare;
– dosarele de daună deschise vor fi preluate de către Fondul de Garantare și vor fi despăgubite după verificare;
– dosarele de daune deschise în continuare vor fi deschide direct la Fondul de Garantare.

Declarația integrală pe facebook.com/MihaiCatalinBotez.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau