fbpx

Oare preferăm lecțiile de la est într-un domeniu vital pentru țară: resurele de gaz natural? Rațiunea și gândirea strategică, momentan sub asalt populisto-naționalisto-patriotard, ar trebui să iasă totuși învingătoare. Între timp, politicile stagnează, iar România devine tot mai vulnerabilă. Ba mai mult, investitori și parteneri strategici, decid să plece, sătui de jocul de-a șoarecele și pisica practicat pe banii lor de către un guvern submediocru și incompetent. 

Unde se termină prostia și unde încep subminarea și sabotajul? Mustim în lipsă de predictibilitate și stabilitate. Când dintr-o piață dispare încrederea, dispare cel mai important lucru. Dacă mai adăugăm la asta interventionism și reglementări care ne îndepărtează de piața liberă, atunci înseamnă că începem să ne jucăm cu securitatea națională, nu doar a unei ramuri. Avem resurse, am putea conta în regiune, ba chiar în Europa, dar ne batem joc de ele, inclusiv de gazul din Marea Neagră. Cine va deconta? Consumatorul, în special cel vulnerabil, sărac. E nevoie de consens la nivel politic pentru a înțelege că parteneriatul strategic înseamnă în primul rând unul comercial. Depinde și de noi, să informăm și să educăm, dar și de mai marii statului, indiferent de cine sunt ei, să vadă prin hățișul intereselor populiste sau de grup, interesele României. 

Studiul Emerton 2019, despre provocările și oportunitățile sectorului gazelor naturale din România, poate fi găsit, citit și descărcat aici: STUDIUL EMERTON 2019

CLICK & SUBSCRIBE LA CANALUL EM360 de YOUTUBE

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360

#EM360 #EM360Studio #EM360cuAdiManiutiu

#EconomyAndMore360 #EntertainmentAndMore360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau