fbpx

“Sfânta rezervă de bani” ne scoate din aproape orice încurcătură! Fie că vorbeam despre crize economice prin care am mai trecut de-a lungul anilor sau despre perioada pandemiei, fie că vorbim acum despre conflictul militar ruso-ucrainean, niște bani puși de-o parte s-au arătat întotdeauna o gură de oxigen în situațiile dificile.

Nebunia din aceste zile însă ne-a pus pe gânduri și ne-a debusolat puțin.

Bine, bine, punem bani de-o parte, dar în ce monedă îi ținem?

Să fie lei, să fie euro, să fie dolari sau, poate, chiar ruble? Sănătos ar fi “să nu ținem toate ouăle în același coș”. Adică să păstrăm cel puțin o treime în lei, iar restul în diverse valute. Nu neapărat în ruble, cum mai sunt voci care se întreabă dacă este un moment bun de speculat, pentru că economia Rusiei s-a prăbușit și nici nu sunt semnale că ar putea să își revină prea repede, iar asta înseamnă că blocați niște bani.

Oricum, partea cu rublele s-ar încadra mai bine la categoria investiții. Adică iei ceva la preț mic și aștepți să crească. Și dacă tot am ajuns la partea aceasta de investiții, mai este o întrebare des întâlnită în aceste zile: Este un moment bun să cumpărăm aur?

Noi am zice că nu, pentru că dacă urmărim evoluția prețului, suntem acum la un punct maxim și niciodată nu cumperi când este prețul cel mai mare, ci când el este jos. Am putea, eventual, să vindem aur. Sau să schimbăm euro în lei. Desigur, nu e o decizie de luat azi, mâine, pentru că vârful iceberg-ului o să fie abia în vară, prin iulie-august. Abia atunci vom simți efectele crizei economice generate de război.

Poate să fie și o veste bună aici și anume faptul că încă mai avem timp să punem bani de-o parte dacă nu avem deja o rezervă. Oricum ar fi, DON’T PANIC! E cel mai rău lucru pe care îl puteți face! Iar de asta vor profita speculanții, ca dovadă ce s-a întâmplat la pompe…

 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau