Se poate cumpăra o locuință chiar dacă nu ai bani suficienți sau deloc pentru avans? La primul impuls, pentru cei mai mulți dintre noi, răspunsul ar fi simplu: NU. Însă, iată că piața s-a adaptat și oferă soluții și pentru cei care nu au reușit să pună bani de-o parte:
1. Ia un credit de nevoi personale
Soluția creditului de nevoi personale se adresează însă doar unei categorii de persoane: cele care au venituri suficiente pentru a acoperi ambele rate.
2. Rate la dezvoltator
Această variantă li se adresează doar celor care achiziționează o casă sau un apartament nou, dar poate să fie chiar mai avantajoasă decât un credit ipotecar, așa că negociați bine cu dezvoltatorul.
3. Credit fără avans
Da, există bănci care oferă astfel de credite, în anumite condiții, desigur. Spre exemplu trebuie să pui gaj o altă locuință pentru cea pe care dorești să o cumperi și neapărat ambele trebuie să fie situate în orașe mari.
Unele dintre variantele de mai sus implică și costuri ceva mai mari. Așa că dacă totuși aveți ceva bani disponibili pentru avans ar fi recomandat să optați pentru un credit ipotecar clasic. Și aici aveți însă de unde alege în funcție de economiile pe care le veți.
Dacă suma este mai mică, puteți alege Creditul Noua Casă, cu un avans de 5%, însă prețul locuinței nu poate să depășească 70.000 de euro. Dacă mergeți cu avansul până la 15% puteți dubla valoarea casei. În rest, în principiu, pentru un credit ipotecar standard în lei aveți nevoie de un avans mediu de 15%, iar în cazul celor în euro trebuie să achitați la început 20% din valoarea imobilului.
La categoria Tips & tricks, vă mai spunem așa: Zicala “Socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg.” nu a fost încă infirmată. 🙂 Cu alte cuvinte nu vă faceți socoteli doar luând în calcul banii pe care trebuie să îi dați pentru avans.
Pe lângă ei mai este o listă cu diferite cheltuieli de care trebuie să țineți cont:
- evaluatorul locuinței, care este recomandat de instituția bancară
- costurile rezervării locuinței, dacă este cazul
- costurile notariale
- taxele aferente dosarului de credit
- costurile agentului imobiliar, dacă este cazul
- pentru a face față cheltuielilor aferent cumpărării unei locuințe, este posibil să vrei să contractezi un credit de nevoi personale
O veste bună pentru cei dornici să își cumpere acum un apartament sau o casă este Legea TVA-ului de 5%. Ce presupune ea, dincolo de reducerea substanțială a sumei pe care trebuie să o achitați pentru o locuință? În primul rând există un interval de preț pentru care se acordă această cotă redusă și anume între minimum 450.000 de lei și maximum 700.000 de lei, fără TVA. În al doilea rând trebuie să știți că de această oportunitate vă puteți bucura o singură dată. Adică la o singură tranzacție. Iar statul poate să verifice acest lucru printr-un registru special ANAF, facilitat de birourile notariale.
În încheiere, vă mai lăsăm o listă cu greșeli destul de comune, pe care ar fi bine să le evitați când vreți să încheiați o astfel de tranzacție:
- Nu vă grăbiți dacă găsiți o locuință care este „prea frumoasă să fie adevărată”
- Nu cumpărați după o singură vizionare
- Nu luați un credit mai mare decât ați putea susține
- Nu începe căutările dacă nu te-ai hotărât cu adevărat ce vrei
- Nu cumpăra o locuință pe care nu o mai poți vinde ulterior
Spor la cumpărături!