fbpx

Poate întrebarea cea mai frecventă a zilelor noastre este “De ce au crescut facturile atât de mult?”. Le luăm pe rând și încercăm să venim cu răspunsuri și soluții pentru cei afectați și nu numai.

În primul rând, ceea ce trăim astăzi este pura expresie a relației dintre cerere și ofertă. Lumea are nevoie din ce în ce mai mult de utilități, dar când nu ai curent și gaz suficient să livrezi, încât să satisfaci piața, cel mai la îndemână este să crești prețul. Se întâmplă asta în orice domeniu, nu doar în cel al energiei.

De ce a ajuns România în acest punct, fiind o țară bogată în resurse?

Foarte simplu: în lipsa investițiilor producția a scăzut până la un nivel dramatic. Avem resurse pe care le ținem pe post de “tezaur”.

Poate în acest context vor înțelege și cei care luaseră în brațe celebra frază “Nu ne vindem țara!” că trebuie să ne vindem acum de prin casă pentru a plăti facturile la energie (metaforic vorbind, deși situația chiar este într-atât de dramatică pentru mult prea multe familii din România), pentru că am tot pus bețe în roate exploatării resurselor naturale. Ba mai mult, bogățiile acestea de care dispunem nu doar că ne-ar fi acoperit din necesarul de consum național, ci am fi putut chiar aduce bani în țară. Adică am fi putut să exportăm, în loc să importăm la un preț foarte piperat.

Bun, deci pe lângă investiții, în momentul de față, singurul lucru care poate să regleze prețurile la energie este tocmai piața liberalizată, de altfel blamată de mulți pentru situația actuală.

Concurența din ce în ce mai crescută duce la așezarea prețurilor.

Poate cel mai bun exemplu este cel al telefoniei mobile. Când piața s-a deschis și pentru alți jucători, ofertele au început să curgă, iar prețurile, să fim serioși, au ajuns infime acum. Revenind la energie, aflați din video-ul de mai jos și de ce aproape 4 milioane și jumătate de facturi au fost calculate greșit în ultimele două luni și, evident, păgubiții pot afla și ce au de făcut în cazul în care “i-au furat la curent”.  And, by the way… tu știi dacă factura ta a fost calculată corect?

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau