fbpx

EM360TALK cu Adi Maniutiu & Daniel Apostol

Invitat: Profesorul Radu Dudau – EPG

Scăderea abruptă a prețului petrolului este o veste aparent bună pentru cetățeni, care se bucură că plătesc mai puțin la pompă pentru plinul de carburanți. Lucrurile nu sunt însă atât de simple cum par la prima vedere pentru publicul larg. În momentul în care prețul de producție cade atât de brutal, acest lucru produce mutații majore pe orizontală în economie.

Cum vor fi afectate investițiile în eficiență energetică, ce măsuri ar trebui să ia guvernul pentru a asigura continuitate în atragerea fondurilor europene, despre joburile viitorului, dar și de ce e nevoie ca mașinăria guvernamentală să funcționeze în continuare pentru a moderniza economia, aflați pe larg în dezbaterea EM360 LIVE.

Pentru industria petrolieră, sunt două crize diferite suprapuse, a explicat jurnalistul Daniel Apostol. În primul rând vorbim despre „pandemia economică” – adică impactul economic al pandemiei Covid – 19, apoi despre o cădere a cererii la nivel global.

„Asistăm la prețuri foarte mici. Aparent ar trebui să bucure fiecare cetățean: în sfârșit mă duc să fac plinul la un preț mai scăzut! Este doar o aparență, pentru că în momentul în care prețul de producție cade atât de brutal, se produc mutații majore economic pe orizontală. Sunt multe țări, inclusiv România, în care sectorul de petrol și gaze naturale are o relevanță pe întreaga economie – vorbim de numărul de salariați, de impozite. O reducere a veniturilor poate să aibă efecte în plan economic și social pe întreaga economie, ceea ce nu ne dorim”,

a declarat Daniel Apostol, în cadrul emisiunii EM360 TALK.

Invitat în emisiune, profesorul Radu Dudău, co-fondator și director al Energy Policy Group, think tank specializat în domeniul energiei, a atras atenția că ne apropiem de un minim al ultimilor aproape 20 de ani în privința cotațiilor petrolului și probabil nu s-a ajuns încă la punctul cel mai de jos.

„Sectorul petrolier este un contributor major la bugetul de stat în toate țările care au producție de hidrocarburi, cum este și România”,

a punctat profesorul Radu Dudău.

Potrivit acestuia, provocarea pentru producători în perioada următoare, inclusiv din România, va fi să reziste să producă în continuare, la un cost de extracție cât mai mic. Îngrijorări ridică însă și sectorul de rafinare, care riscă să se confrunte cu o epuizare a capacităților de stocare a produselor rafinate. Ce facem în această situație ca să nu fie blocată activitatea de rafinare? Un răspuns posibil vine de la Casa Albă.

„Nu avem luxul să intrăm într-o perioadă de hibernare”

„Pandemia economică” va avea efecte inclusiv asupra fondurilor europene de modernizare din care România spera să își finanțeze noi capacități de producție a energiei sau rețele inteligente de transport al energiei.

De aceea, există o mașinărie guvernamentală care trebuie să funcționeze în continuare, dincolo de funcționarii aflați în linia întâi în combaterea pandemiei, a mai punctat Radu Dudău. Urmăriți discuția pentru a vedea ce măsuri sunt necesare la nivel guvernamental în perioada următoare, pentru a fructifica oportunitățile prezente.

EM360TALK este o co-producție între EM360 Studio și Revista Economistul, o componentă a colaborării dintre Adrian Măniuțiu și Daniel Apostol. EM360TALK poate fi urmărită și la PROFIT TV.

 

SUBSCRIBE: LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE EM360 cu Adi Maniutiu

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau