fbpx

Deși Neptun Deep este singurul proiect românesc menit să contribuie direct la securitatea energetică a României și a regiunii și să elimine dependența de Rusia, există voci din zona non-guvernamentală care se încăpățânează să condamne sau să încerce să blocheze implementarea proiectului. Cine se opune realizării unei mari investiții strategice pentru România înseamnă că face jocul altor state, cu alte interese geopolitice și economice, contrare României și societății de aici.

Daniel Apostol, directorul general al FPPG: “În era în care securitatea energetică devine crucială pentru Europa, România se află în poziția favorabilă de a-și consolida o poziție strategică. Momentul este unul de cotitură, cu o geopolitică fierbinte și cu probleme în aprovizionarea cu energie a UE apărută pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei și al crizei energetice globale. Gazul natural din Marea Neagră nu trebuie privit superficial doar că subiect de afaceri în România și țintă a dezbaterilor ecologiste. Fiind o reală resursă de creștere economică națională, este, pentru următoarele decade, piesă centrală în tabloul securității energetice europene în ansamblul său. Amintesc aici că într-o lungă perioadă în care România este vitregită de investiții majore, proiectul Neptun Deep este un reper record: investițiile semnificative ale companiilor OMV Petrom și Romgaz, de circa 4 miliarde de euro, în faza de dezvoltare a proiectului, anunță o producție considerabilă de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaz natural. Această investiție promite nu doar o afacere de succes pentru producătorii naționali. Mai mult de atât, va aduce statului venituri substanțiale sub forma impozitelor și redevențelor, bani ce vor putea fi direcționați către sectoare-cheie ale societății românești. România poate deveni un jucător influent în definirea viitorului energetic european, contribuind la formularea direcțiilor clare în guvernanța energetică comunitară și consolidând securitatea energetică a UE.”

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau