fbpx

Am mai vorbit aici despre un viitor foarte apropiat când roboții ar putea mult mai mult decât o fac astăzi din viețile noastre. Roboții ca Inteligență Artificială, nu vechile mașinării pe care le găsim încă prin fabrici. Ce înseamnă Inteligență Artificială? Potrivit unui nou studiu PWC, IA reprezintă sistemul coputerizat care interacționează cu mediul în care lucrează și care învață, gândește și acționează în funcție de obiectivele, țintele sale.” Autorii studiului „Sizing the Price” împart Inteligența Artificială în 4 categorii mari: Automatizată (cea pe care o găsim și acum la lucru), Asistată (care îi ajută pe oameni să-și îndeplinească sarcinile mai repede și mai bine), cea Augmentată (care se referă la îmbunătățirea deciziilor pe care le iau oamenii) și cea Autonomă: aici, oamenii nu prea mai intră în calcul.

Dar ca să ramânem la studiu, potrivit PWC impactul Inteigenței Artificiale asupra PIB-ului global va fi uriaș – de 14% doar până în 2030, adică peste ceva mai mult de 10 ani.

Cele mai avantajate sectoare vor fi Retail, Servicii Financiare și Sănătate. De asemenea, în privința strict a produselor, Inteligența Artificială va avea peste 10 ani un impact imens asupra productivității – deci a cantității – însă și un impact pe măsură asupra calității.

Desigur, studiul atrage atenția și că influența roboților nu va fi doar pozitivă: multe locuri de muncă vor dispărea, pentru simplul motiv că vor fi redundante, iar roboții vor face treabă mai bună decât oamenii. Pe de altă parte, o criză deschide, de fiecare dată, noi oportunități. Vor apărea alte locuri de muncă, legate de creativitate, de imaginarea unor noi domenii în care ar putea fi folosită Inteligența Artificială, de construirea noilor tehnologii, de controlarea lor – iar aici comparația pe care o folosesc autorii studiului se referă la un „Centrele de control aeriene” – centre similare fiind necesare pentru a verifica, de exemplu, autoturismele independente ce vor circula prin orașe.

Oricum, fiți pe fază. Viitorul e acum!

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Share.

Comentariul tau