fbpx

Chiar dacă încă mai plutesc multe incertitudini referitoare la sistemul de SPLIT-TVA, vă prezentăm în rândurile următoare situația și mecanismul, așa cum sunt acestea acum. Potrivit ultimelor modificări ale Ordonanței nr. 23/2017, vor aplica sistemul de TVA-plată defalcată urmatorii:

a) acei operatori economici aflați în procedura de prevenire a insolvenței (Legea nr. 85/2014)

b) operatorii economici înregistrați în scopuri de TVA ce înregistrează datorii la buget la data de 31 decembrie, dacă nu achită TVA scadentă până la data de 31 ianuarie 2018, caz în care intră în sistemul de TVA cu plată defalcată începând cu 1 martie 2018.

Plafoanele de datorii luate în considerare la data de 31 decembrie 2017 sau în perioada următoare privind TVA restantă de plată sunt:

(x) 15.000 lei pentru contribuabilii mari;

(x) 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;

(x) 5.000 lei pentru contribuabilii mici sau persoanele fizice ce desfășoară activități economice.

Dacă în anul 2018 o persoană înregistrată în scopuri de TVA ce nu aplică sistemul de plată defalcată a TVA va înregistra TVA restantă de plată datorată la buget, atunci are 60 zile calendaristice de la scadență să achite TVA respectiva restantă. În cazul în care nu reușește să plătească TVA restanta în acest termen, intră în sistemul de plată defalcată a TVA începând cu 1 a lunii următoare termenului în care s-au încheiat cele 60 zile de perioadă de grație.

În mod similar, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA ce intră în sfera legislației privind insolvența, vor aplica sistemul de plată Split TVA începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care s-au deschis procedurile.

Se extinde bonificația de reducere cu 5% a impozitului pe profit/impozitului pe venitul microîntreprinderii pe întreaga perioadă în care se aplică Split TVA, inclusiv pentru persoanele ce au optat la Split TVA în anul 2017.

Informațiile au fost puse cap la cap cu sprijinul firmei noastre de contabilitate EUROCONT EXPERT – EUROTRUST SRA (contact: office [ AT ] euro-cont.ro).

#EM360

#Predictibilitate2018

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau