fbpx

În viaţă e esenţial să ştii să înveţi şi din greşeli. Contează însă din ale cui greşeli. Cei mai puţin norocoşi (așa ca mine) învaţă din propriile lor greşeli. Cei mai norocoși sau mai inteligenţi încearcă să evite erorile proprii, aplicând ceea ce au învăţat din greşelile altora. Cei şi mai inteligenţi, în nobila încercare de a evita comiterea unor erori stupide, învaţă din modelele de succes ale altora, cele care s-au dovedit deja funcţionale. Doar complexaţii simt o nevoie imperativă de a reinventa roata, perseverând, cu fudulie, în eroare.

În 2015 a vizitat Bucureştiul Leszek Balcerowicz, profesor de economie şi fost ministru de finanţe polonez, magicianul reformei din Polonia anilor ’90. A dat mai multe interviuri, mesajul cheie repetându-se: dacă România vrea să progreseze, atunci trebuie să încurajeze şi să susţină antreprenoriatul, mai ales la nivel mic şi mediu, înlăturând barierele care astăzi îl sugrumă: birocraţia excesivă, corupţia, cadrul legislativ incert şi fiscalitatea găunoasă.

Pentru că doar un mediu antreprenorial viu asigură locuri de muncă, valoare adăugată şi dezvoltare, adică ieşirea din sărăcie. Mai mult decât atât, a îndemnat România să aibă curajul să refuze orice „lecţii rele venite de la ţările bogate”, dar să nu ezite în a le copia cu privire la condiţiile pe care acestea le creează pentru business. Simplu, nu? Ce nu ştie însă profesorul Balcerowicz este că, deşi românul e din moşi-strămoşi frate cu codrul, în ultima vreme, politicienii nu prea mai văd pădurea de copaci.

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau