fbpx

Panica asta generalizată din ultimii 2 ani ne-a uzat tare. Și ca economie, dar și pe plan personal. Mai întâi pandemia, acum războiul de la graniță și cine știe ce mai poate urma, fără nicio conspirație. Dar ideea e că nu putem pur și simplu “să oprim motorul din mers, pentru că riscăm să ni se blocheze volanul”.

Sunt atât de multe frici care ne macină, încât ne paralizează orice logică. Sunt mulți care se întreabă, spre exemplu, dacă se mai pot “înhăma” la un credit în viitorul apropiat. De fapt, întrebarea corectă este: Am cu adevărat nevoie de el?

Dacă răspunsul ar fi da, atunci treci la calcule pertinente: cât e costul total al creditului și în ce măsură îmi permit să îl acopăr? Și încearcă să faci și o proiecție a siguranței locului de muncă în următoarele 6 luni. Oricât de ciudat ar suna, e bine să avem o rezervă de bani în cazul în care vrem să accesăm un credit. E singurul sfat sau singura măsură de siguranță recomandată în perioade mai dificile. În rest, să încercăm să rămânem normali. Nu indiferenți la ce se întâmplă în jurul nostru, ci normali.

Viața noastră, de bine de rău, își poate urma cursul firesc, fără panică. Și mai e ceva: dacă ne referim la credite imobiliare, nu mai așteptați “mișcări” minune ale pieței. Nu e nicio bulă imobiliară, deci nu mai așteptați să explodeze nimic și să scadă prețurile, pentru că asta nu se va întâmpla. Astea-s prețurile. Materialele de construcții s-au scumpit cu 30%, forța de muncă din domeniu trebuie plătită la nivel internațional, cererea e mai mare decât oferta și putem continua. Așadar, ăsta e prețul, nu e nimic umflat. Dacă aveți de cumpărat o casă, faceți-o.

Bun, altă întrebare a zilelor noastre, pe fondul instabilității emoționale generată de conflictul ruso-ucrainean este: “E un moment bun să îmi schimb job-ul sau mai aștept?”. Dacă nu e un moft, ci o abordare pe termen lung, iar locul de muncă actual nu te mai satisface, atunci, DA! Do it! La fel ca și în cazul creditului, nu lua decizia la nivel macro, ci rezumă-te strict la ceea ce te privește personal, fără temeri că vine Armaghedon peste noi…

Avem nevoie să ne ducem viața mai departe în mod normal, dacă vrem să avem și o economie funcțională. Și apropo de asta, sunt acum oportunități de finanțare pentru antreprenori și avem nevoie să aruncăm bani în piață cu cap. Așa revenim la normal!

În încheiere, orientați-vă, în principiu, spre acțiuni care generează venituri și cheltuiți cumpătat. E un sfat general valabil, nu doar pentru perioade dificile. 😉

Din clipul video vă lămuriți cu mai multe.

 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau